Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a criticat sâmbătă acțiunile violente ale jandarmilor. Printre ”victimele colaterale” s-a numărat și un cameraman austriac. Și jurnaliștii români au avut experiențe nefericite cu forțele de ordine.

”Condamnăm cu fermitate confruntările violente din București în urmă cărora numeroși demonstranți și jurnaliști au fost răniți. Așteptăm clarificarea totală a acestor acțiuni”, a declarat sâmbătă cancelarul austriac, Sebastian Kurz, care i-a urat însănătoșire grabnică jurnalistului de la postul public de televiziune din Austria.

Reacția sa vine în urma rănirii unui cameraman al televiziunii austriece aflat la protestele de vineri din Piața Victoriei.

Postul de televiziune ORF transmitea în direct protestele, în momentul în care echipa de jurnaliști a fost atacată de jandarmi. Jurnalistul Ernst Gelegs a intrat prin telefon pentru a relata ce s-a întâmplat, relatează Kurier.at, care publică și un video cu momentul transmisiei live.

Cele mai multe relatări ale protestele din presa austriacă au scos în evidență încă din titlu faptul că un cameraman austriac a avut de suferit din cauza jandarmilor.

Și un jurnalist de la HotNews.ro a fost agresat de jandarmi, deși nu făcea nimic altceva decât să transmită live protestele.

”Transmiteam LIVE intervenția jandarmilor. Bărbatul în alb m-a prins de mână și mi-a smuls telefonul. I-am strigat că sunt ziarist și am ridicat mâinile deasupra capului, cu legitimația care se afla la gât ridicată în aer. Bărbatul m-a tras în mijlocul jandarmilor cărora le-a spus: 'Luați-l și pe ăsta'. Unul dintre jandarmi m-a lovit cu pumnul și m-a împins în spatele cordonului în timp ce un al jandarm mi-a mai dat un picior în spate. I-am cerut să îmi dea telefonul înapoi, spunându-le din nou că sunt ziarist. Un jandarm m-a înjurat și m-a lovit cu piciorul. În acest timp, un alt jandarm zdrobea de asfalt telefonul meu”, a povestit Robert Mihăilescu.

Jurnalistul TVR Adelin Petrișor transmitea live în momentul în care a observat cum jandarmii agresau un fotoreporter, deși acesta le arăta legitimația de presă. Incidentul a fost stins după ce Adelin Petrișor s-a răstit de câteva ori la forțele de ordine, spunându-le că e vorba de un jurnalist.