Germania va trimite Ucrainei pentru început 14 tancuri Leopard 2 și va accepta reexportul acestora din alte țări. Și Statele Unite au anunțat că vor livra Kievului 31 de tancuri de luptă Abrams.

UPDATE

Anunțul cancelarului Olaf Scholz a fost urmat de cel al președintelui Joe Biden privind trimiterea de 31 de tancuri Abrams în Ucraina. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului german, vor fi create două batalioane cu tancuri Leopard 2 pentru Ucraina.

Instruirea trupelor ucrainene va începe în curând.

Germania va furniza de asemenea logistică și muniție.

Și alte țări europene vor trimite Leopard 2 în Ucraina. Der Standard scrie că circa astfel de tancuri vor fi livrate Kievului. 

E posibil ca și SUA să anunțe în cursul zilei de miercuri că vor trimite unități de tancuri Abrams în Ucraina, lucru anunțat deja de media americane marți.

Ambasada Rusiei în Germania a precizat că decizia Berlinului de a aproba livrarea tancurilor Leopard 2 către Ucraina înseamnă că această țară își abandonează „responsabilitatea istorică față de Rusia” care decurge din crimele naziste din al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Livrările de tancuri vor duce la o nouă escaladare a conflictului din Ucraina și chiar la o „escaladare permanentă".

++++

Cancelarul german Olaf Scholz urmează să anunțe miercuri că Berlinul va trimite Ucrainei tancuri Leopard 2 și va accepta reexportul acestora din alte țări, scrie presa germană.

După dezbateri care s-au întins pe câteva luni, Germania a acceptat să trimită tancuri Leopard 2 Ucrainei. Totodată, Berlinul își va da acord ca țări care au achiziționat astfel de tancuri să le ofere Ucrainei, relatează Der Spiegel. Și SUA ar urma să trimită tancuri Abrams în Ucraina.

Berlinul va livra "cel puțin o companie de tancuri Leopard 2A6".

Și alți aliați, printre care Polonia, Olanda și Norvegia, vor da Kievului tancuri Leopard 2.

Potrivit Der Spiegel, tancurile Leopard 2 urmează să fie trimise în Ucraina din stocurile proprii ale Bundeswehr.

Decizia Germaniei a fost precedată de consultări intense, în primul rând cu Washingtonul, care - la rândul său - va trimite tancuri Abrams.

Dezbaterea privind livrarea tancurilor Leopard nu oferă o imagine bună a Germaniei

Guvernul lui Olaf Scholz este sub presiune în dosarul tancurilor Leopard, notează Tageszeitung, preluat de Courier International. Pentru ziarul de stânga, politica externă a cancelarului social-democrat ar avea de câștigat dacă ar fi mai transparentă.

"Ne putem gândi de ce se dorește livrarea tancurilor Leopard în Ucraina", notează Tageszeitung. "Dar, cu incapacitatea sa de a formula o poziție clară cu privire la acest subiect, guvernul german s-a trezit implicat într-o mizerie diplomatică fără egal în weekend".

Așteptat pe această temă pe 20 ianuarie, noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, evitase să comenteze despre livrarea acestor tancuri grele. Social-democratul anunțase doar că vrea să facă un inventar al tancurilor Bundeswehr.

Dar două zile mai târziu, ministrul ecologist al afacerilor externe, Annalena Baerbock, a asigurat canalului francez LCI că Berlinul "nu se va opune" Varșoviei, dacă guvernul polonez ar alege să trimită astfel de dispozitive în Ucraina. În calitate de producător, țara sa are într-adevăr un drept de veto asupra transferului lor.

În guvern, "nu există nici cea mai mică urmă de claritate", comentează Tageszeitung. Iar evoluțiile politice de la începutul săptămânii par să-i dea dreptate. Cancelarul Olaf Scholz nu a confirmat declarațiile Annalenei Baerbock. Luni, 23 ianuarie, ea a evitat subiectul, în marja unei reuniuni a Uniunii Europene.

În aceeași zi, Polonia a anunțat că va solicita oficial autorizație pentru livrarea tancurilor Leopard 2, dar că va trimite astfel de dispozitive ucrainenilor, indiferent de răspunsul german. (Sursa: RADOR)