Când plănuiește Rusia să pună capăt războiului din Ucraina? Un document dezvăluie data

Documentul a fost pregătit de un grup de experți legați de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), scrie „La Razon” (Spania).
O încetare a focului în Ucraina ar putea fi mai aproape ca niciodată. Acum, Vladimir Putin este cel care trebuie să aprobe un plan care a fost deja acceptat de Kiev și Washington. Cu toate acestea, Kremlinul nu pare dispus să ia o decizie imediată, așa cum sugerează declarațiile recente ale înalților săi oficiali.
Săptămâna trecută, Putin a asigurat într-o conferință de presă că „a fost de acord cu propunerea de încetare a ostilităților”, deși a clarificat că, în opinia sa, aceasta ar trebui să „ducă la o pace durabilă și să elimine cauzele care stau la baza crizei". De asemenea, a profitat de ocazie pentru a-i mulțumi președintelui american Donald Trump pentru medierea sa în conflict, arătându-și încă o dată simpatia față de el și deschizând ușa unei eventuale întâlniri sau apel telefonic.
La câteva ore după declarațiile sale, Putin s-a întâlnit la Moscova cu reprezentantul special al Casei Albe, Mike Witkoff. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a raportat despre întâlnire și a declarat că „Putin sprijină poziția lui Trump cu privire la acord (...). Fără îndoială, există motive pentru un optimism prudent”, deși a avertizat că „răman multe de făcut”.
Aceste rezerve au intensificat temerile internaționale că Rusia face manevre pentru a prelungi conflictul până la obținerea unui rezultat mai favorabil. O ipoteză care pare să susțină un document pregătit în februarie pentru Kremlin de un grup de experți, document la care a avut acces „The Washington Post”. Se crede că acest grup este strâns legat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, care se ocupă de operațiunile din Ucraina.
Documentul stipulează că „o rezoluție pașnică a războiului din Ucraina nu poate avea loc înainte de 2026” și respinge planul lui Donald Trump de a ajunge la un acord de pace în 100 de zile, considerându-l „imposibil”. De asemenea, reflectă strategia Rusiei de a slăbi poziția Washingtonului în conflict prin creșterea tensiunilor cu alte națiuni. Un scenariu de instabilitate care, potrivit raportului, ar oferi Kremlinului mai mult spațiu de manevră pe linia frontului.
Documentul solicită, de asemenea, crearea unei zone tampon la granița dintre regiunile Briansk și Belgorod, precum și a unei zone demilitarizate lângă Crimeea. De asemenea, reiterează alte cereri binecunoscute, cum ar fi respingerea prezenței forțelor de menținere a păcii în Ucraina și cererea de recunoaștere a suveranității Rusiei asupra teritoriilor ocupate.
Întrebat despre raport, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că guvernul „nu cunoaște” recomandările, care, potrivit diverselor surse, au fost întocmite înainte de discuțiile din Arabia Saudită între delegațiile Statelor Unite și Rusiei.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii