Candidatura controversatei Rumiana Jeleva, propusa pentru postul de comisar european de Bulgaria, dar care a ridicat serioase semne de intrebare Parlamentului European in audierile de saptamana trecuta, a fost retrasa de guvernul de la Sofia, informeaza surse citate atat de New Europe, cat si de Reuters. Jeleva s-a retras ulterior si a demisionat si din functia de ministru e externe al Bulgariei.

Borissov si Georgieva | foto: Krassimir Yuskesseliev, Sofia Echo

Dupa ce retragerea ei a fost anuntata, Rumiana Jeleva a declarat si ea ca se retrage din cursa pentru postul de comisar european pentru Ajutor Umanitar. Candidata desemnata de Bulgaria a renuntat la aceasta candidatura si a demisionat si din functia de ministru de Externe, anunta grupul conservator din Parlamentul European.

Kristalina Georgieva este noul candidat pentru postul de comsiar, anunta Reuters. Potrivit unor oficiali din PE, votul asupra echipei lui Barroso nu va avea loc in 26 ianuarie, ci va fi amanat. Georgieva lucreaza la Banca Mondiala din 1993 si este vicepresedinte si corporate secretary al World Bank Group din martie 2008. In 2009, premierul Borissov a ales-o pentru a face parte dintr-un grup restrans de consilieri economici.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso "se va intalni cat mai curand posibil cu aceasta, pentru a decide daca este de acord cu aceasta nominalizare". El a salutat "reactia rapida a Guvernului bulgar fata de aceasta situatie". Barroso spera ca procedura de numire a membrilor noii Comisii va continua, pentru a fi "incheiata in termen cat mai scurt".

New Europeaa aratat ca retragerea candidaturii a aparut in urma unor presiuni interne si europene asupra premierului Boiko Borissov. Acesta a spus luni, intr-o declaratie, ca este ingrijorat de "starea de sanatate a Rumianei Jeleva". "Imi e teama ca presiunile foarte mari asupra ei au avut efecte adverse asupra sanatatii ei. Acest atac care ne vizeaza pe toti este planificat si nejustificat.

Veriga slaba a Comisiei Barroso II

Inca inainte de audierea Rumianei Jeleva au fost o serie de semnale ca examenul in fata eurodeputatilor nu va fi usor. A fost considerata de presa occidentala "veriga slaba" a actualei Comisii, sotul ei este suspectat de relatii cu lumea interlopa bulgara, ea este suspectata de un conflict de interese sau de ascunderea unei informatii privind actionariatul intr-o firma de consultanta si se considera ca, desi germana ei este fluenta, engleza ii cam pune probleme.

Surse: HotNews.ro, RFI, Banca Mondiala