Capitalele criminalitatii europene
Nu plecati la drum in Uniunea Europeana fara o harta a criminalitatii. Veti avea surpriza sa constatati ca tari ca Marea Britanie, Irlanda, Danemarca sau Norvegia nu sunt doar oaze de bunastare, ci si de violenta. Ioana Speteanu
Cea mai mare incidenta a crimelor sexuale si a jafurilor este in Irlanda, dar politia isi face bine datoria. Desi este una dintre cele mai “securizate” tari, Marea Britanie poate face fata probabil doar atacurilor teroriste, pentru ca hotiilor comune, indreptate impotriva cetatenilor obisnuiti, nu le face fata. In ultimii ani, jafurile marunte au scazut ca numar in mai toate tarile Uniunii Europene, mai putin in Marea Britanie si in Finlanda. Danemarca este cotata ca avand o rata inalta a criminalitatii, dar populatia are incredere in politie. In Olanda, sunt la ordinea zilei crimele rasiale si atacurile armate, dar criminalitatea stradala este sub control.
Acestea sunt doar cateva dintre concluziile unui controversat studiu, realizat de un consortiu format din ONU, Comisia Europeana si Gallup si dat publicitatii saptamana aceasta. Peste 41 de mii de cetateni europeni au fost intervievati pe tema criminalitatii din statele membre ale Uniunii Europene, mai putin Romania. Perceptia publica europeana este aceea a unei scaderi a numarului de crime violente. Cu toate acestea, circa 30% dintre europeni nu se simt in siguranta pe strazi. In ceea ce priveste furturile, Austria detine primul loc la capitolul reclamatiilor adresate politiei, cu 62% dintre cetatenii intervievati declarand ca in anul 2004 au raportat jafuri ale caror victime au fost. Urmeaza Italia (61%), Belgia (60%), Marea Britanie (59%), Portugalia (55%) si Olanda , cu 54%. Cei mai linistiti au fost estonienii si polonezii, cu 28%, respective 30% de reclamatii.
Criminalitate nu inseamna doar jafuri, violuri si crime. Incalcarea drepturilor consumatorilor, prin vanzarea de bunuri si servicii de o calitate indoielnica sau cu defecte ascunse, este incadrata pe plan european tot la acte criminale. Estonienii contrabalanseaza avantajul de a trai intr-o tara fara prea multe jafuri prin aceea ca sunt victimele fraudelor cu bunuri de larg consum. Circa 30% s-au plans de acest lucru. Sunt urmati indeaproape de greci si de unguri. La pol opus, cei mai protejati consumatori se afla in Finlanda, Italia si Olanda.
Solicitati sa evalueze performantele fortelor de ordine din marile aglomerari urbane europene, locuitorii acestora, membri ai esantionului intervievat, se declara in general multumiti de politia locala. Cei mai incantati de eforturile politiei de combatere a criminalitatii sunt finlandezii, austriecii, englezii si irlandezii. Cei mai putin multumiti sunt grecii, dar numarul nemultumitilor este depasit de cel al cetatenilor care apreciaza activitatea fortelor de ordine.
Rezultatele studiului au revoltat autoritatile nationale din unele tari europene Este si cazul Marii Britanii, al carei ministru de interne le-a catalogat drept “depasite”, pentru ca desi concluziile studiului au fost date publicitatii saptamana aceasta, cercetarea a avut loc in anul 2005 si a vizat actele de criminalitate ce au avut loc in 2004.
Ioana Speteanu
[EurActiv.ro]
de Vodoiu Cornelia 07 Feb 2007 15:46
Stimati Domni,
Copiii din Romania sunt extraordinari. Nu au profesori in nici o scoala .Suntem terorizati parintii, cheltuim bani din cauza santajului, a falsului intelectual.
Nici un profesor universitar nu este profesor. Romania isi revine in 5 ani daca scolile vor fi reconstruite. In toate scolile sa fie profesori care sa-i respecte pe elevi, pe parinti, intreaga societate. Copiii sa primeasca burse si repartitii.
Noi am fost respectati la vremea noastra. Nu am furat, nu am copiat, am fost modele pentru cei din jur. Azi totul este un calvar.
Depersonalizarea Romaniei a luat amplore incepand cu dec.'89.
Nu sunt recunoscute diplomele in Romania. Este un fenomen prea periculos. Cine ne evalueaza? Ar trebui sa ne oprim o clipa sa gasim solutii. Copiii trebuie sa-si gaseasca locul In Romania.
Cine este O. C.? [numele a fost oprit de la aparitie de catre redactia EurActiv.ro]
O sa constatati ca Elena Ceausescu a facut putin rau pe langa aceasta individa. Din cauza ei mor copiii, sunt vanduti si sunt aruncati in inchisoare.
Cu respect,
Prof.Cornelia Vodoiu,
Academia Romana, Institutul de Chimie Timisoara.