Declarația luiTrump cu privire la anexarea Canadei nu este altceva decât o bravadă, dar ar putea afecta relațiile dintre cele două țări și geopolitica internațională, constată Guga Chacra, unul dintre editorialiștii americani ai „O Globo” (Brazilia).

Toate cele mai mari orașe ale Canadei, precum Vancouver, Ottawa, Montreal, Quebec și Toronto, sunt mai aproape de teritoriul american decât de un alt mare oraș din acea țară. Echipele canadiene concurează în ligile americane de baseball și de baschet din SUA. În Liga Națională de Hochei, cu semnificația națională „americană”, echipa cu cele mai multe titluri se numește „Canadiens”. Cele două națiuni, împreună cu Mexicul, au un acord de liber schimb și vor găzdui împreună o Cupă Mondială. Ambele țări fac, de asemenea, parte din NATO și acționează în coordonare în domeniile militar și de informații.

Relația dintre cele două țări este atât de strânse, încât imigrația americană pentru cei care călătoresc cu avionul din Canada în SUA se află pe teritoriul canadian, nu pe teritoriul american. Practic, ar fi ca și cum tu, cititorule, ai prezenta pașaportul cu viza pe Aeroportul Galeão unui oficial american înainte de a te îmbarca pe un zbor de la Rio de Janeiro la Miami. Nu există nicio dispută de frontieră între cele două țări, deși este cea mai lungă graniță de pe planetă, cu o lungime de 8.890 de kilometri. Noțiunea de război între canadieni și americani este atât de absurdă, încât a constituit chiar intriga unui episod din desenul animat „South Park”.

Este adevărat că există o serie de diferențe între cele două țări. Deși engleza este limba cea mai vorbită în Canada, o parte a țării are franceza ca limbă principală. Americanii au purtat un război de independență, în timp ce în Canada procesul a fost mai pașnic. Până în prezent, șeful oficial al statului canadian este suveranul britanic, acum Charles al III-lea, având ca reprezentant un guvernator-general.

Canada are încă un sistem de sănătate public universal, în timp ce în SUA nu există nicio opțiune publică. Canadienii se bucură de o serie de beneficii ale unui stat al bunăstării sociale, care nu există în SUA. Se glumește chiar că Partidul Conservator din Canada ar fi considerat de stânga de către americani. În același timp, SUA au o serie de companii de tehnologie inovatoare și o diversitate culturală mult mai mare în muzică și în arte. Americanii au un venit pe cap de locuitor mai mare, dar Canada are mai puține disparități.

Mulți americani mai progresiști ​​spun adesea că s-ar muta în Canada în cazul radicalizării în SUA. În serialul „Handsmaid Tale”, într-un viitor distopic în care un regim ultra-religios preia puterea pe teritoriul american, mulți locuitori caută refugiu în siguranța și normalitatea Canadei.

Declarația lui Trump despre anexarea Canadei nu este altceva decât o bravadă. Totuși, ar putea afecta relația dintre cele două țări și geopolitica internațională. În cazul canadian, va fi, firește, o temă de campanie la alegerile parlamentare din prima jumătate a acestui an, după anunțul lui Justin Trudeau că va demisiona din funcția de prim-ministru. În restul lumii, pentru că aliații vor fi mai puțin siguri cu privire la relațiile cu SUA, iar adversarii, precum Rusia, pot folosi discursul lui Trump pentru a se apăra de criticii la adresa invadării Ucrainei.

Nu totul este o glumă în bravada lui Trump. În orice caz, este greu de spus care dintre cele două țări ar fi mai bună. Întrucât trăiesc în SUA de două decenii, în ciuda criticilor mele la adresa țării, în adâncul meu prefer și văd mai multe oportunități pentru mine și familia mea la New York decât la ​​Toronto. Pe de altă parte, aș prefera Vancouverul și Montrealul majorității orașelor americane.

Sursa: Rador Radio România