G7 tocmai a trimis avertismente Rusiei și Chinei invitându-l pe ucraineanul Zelenski la summitul de la Hiroshima și condamnând strategia de ''coerciție economică'' a lui Xi Jinping și ambiția sa de a pune mâna pe Taiwan.

Beijingul a răspuns primindu-l pe prim-ministrul rus, Mihail Mișustin, cu o delegație de 1.200 de antreprenori în căutare de afaceri pentru a scăpa de sancțiunile occidentale, notează Il Corriere della Sera.

Diplomația ruso-chineză a creat imediat un nou slogan, după cel privind ''colaborarea fără limite'' lansat de Xi și Putin anul trecut, (în ajunul invadării Ucrainei).

Relațiile dintre Rusia și China sunt la un ''nivel fără precedent'', a declarat Mișustin și, adresându-se omologului Li Qiang, a adăugat: ''Așa cum obișnuiți să spuneți voi, dragi prieteni chinezi, cu unitate este posibil să mutăm și munții''.

Între timp, premierul rus poate fi mulțumit de muntele de mărfuri și produse care se deplasează de-a lungul axei Moscova-Beijing: până la sfârșitul anului 2023, comerțul va ajunge la 200 de miliarde de dolari, așa cum a spus el (tranzacțiile dintre cele două țări au loc în principal în yuani chinezești, crescând puterea de negociere a lui Xi asupra prietenului său Putin).

China este partenerul comercial numărul unu al Rusiei; în aprilie, vama de la Beijing a înregistrat un salt cu 153% de la an la an a exporturilor către Moscova, în timp ce importurile rusești de petrol și gaze au crescut cu 40%.

La Beijing, sunt perfect conștienți de faptul că schimburile comerciale cu ''prietenii ruși'' valorează mai mult sau mai puțin o zecime din cel cu Statele Unite și Uniunea Europeană (pe care Xi le acuză și că vrea să încercuiască și să limiteze ascensiunea Chinei).

Participanții la summitul G7 i-au cerut pe un ton ferm lui Xi să exercite presiuni asupra lui Putin pentru a pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei. Trimisul chinez Li Hui tocmai s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev, iar acum se pregătește să plece la Moscova, unde este așteptat vineri.

În acest moment, Putin joacă o partidă pentru supraviețuirea sistemului său de putere; Xi Jinping, însă, are multe alte opțiuni strategice.

Sursa: RADOR