Ce impact va avea asupra mediului distrugerea barajului ucrainean Kahovka?

"Un ecocid". Așa au descris oficialii ucraineni impactul asupra naturii provocat de ruperea barajului Kahovka și a acestor 18 km3 de apă, care curge în aval, scrie Sophie Devillers în La Libre Belgique.

"Aceste evenimente vor duce la consecințe imprevizibile pentru mediu: unele zone vor fi inundate, pe alocuri fundul lacului de acumulare va fi expus. Cu toate acestea, nu vom putea analiza situația și trage concluzii cu privire la consecințele asupra naturii până când nu se vor retrage apele", spune Tetiana Shamina de la Grupul de Conservare a Naturii din Ucraina. WWF Ucraina e de aceeași părere.

Într-un astfel de eveniment, printre cei mai sensibili parametri de evaluare a riscului pentru faună și floră se numără viteza debitului și viteza inundațiilor, notează geograful fluvial Hervé Piégay (CNRS), care studiază impactul barajelor asupra naturii, dar care nu cunoaște ecosistemul în cauză.

"Mediile riverane ale unui baraj, în absența acestei structuri, ar fi inundate. Aceste medii sunt, prin urmare, în mod normal adaptate la inundații, iar structura este o formă de artificializare și impact. Aici, se pare că ne găsim într-o zonă umedă; apa își găsește albia veche. Prin urmare, ce va pune probleme este faptul ca inundațiile pot fi un fenomen brusc, de intensitate foarte mare. Dacă fauna prezentă nu este deloc adaptată, există impacturi, deoarece ea nu se poate proteja".

"Animalelele se pot îneca, iar în ceea ce privește flora, viteza apei poate perturba faza vegetativă în curs și să dezrădăcineze copacii. Dar există și aspecte pozitive: la 15 cm de apă pierduți pe oră, golirea barajului, de care depinde viteza de inudare, se face lin, a priori", potrivit lui Hervé Piégay.

Iar diferența dintre amontele și avalul imediate ale barajului pare de doar câțiva metri, ceea ce ar fi trebuit să evite un "val" semnificativ. De asemenea, versanții râului, în câmpie, sunt relativ mici.

Sursa: RADOR