După ce Casa Albă a informat marți Congresul că refuză să coopereze la procedura de destituire vizându-l pe Donald Trump, lidera Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat că decizia e o "tentativă ilegală de a ascunde faptele".

Nancy Pelosi a primit o scrisoare de la Casa Albă, în care i s-a transmis că cererea Congresului nu are o bază constituțională legală și fără existența unui vot în Legislativ privind declanșarea unei proceduri de destituire, puterea executivă nu e obligată să dea curs solicitării.

Refuzul Casei Albe este "o tentativă" de a ascunde faptele privind eforturile "nerușinate" ale Administrației Trump de a face presiuni asupra unor puteri străine cu scopul de a se amesteca în alegerile prezidențiale din 2020, a comunicat președinta Camerei Reprezentanților.

Donald Trump i-a interzis ambasadorului SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sonderland, să depună mărturie în fața membrilor Congresului, susținând că audierile organizate de opoziție sunt un "tribunal fals".

Parlamentarii democrați încearcă să demonstreze că Donald Trump a făcut presiuni asupra autorităților de la Kiev pentru a-și crea un avantaj în bătălia electorală cu fostul vicepreședinte american Joe Biden, favorit până acum în competiția internă a democraților. 

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a confirmat că a ascultat convorbirea telefonică din 25 iulie în care Trump i-a cerut președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, să-l ancheteze pe rivalul său democrat, dar susține că nu e nimic ilegal.

Pompeo a denunțat o tentativă a Congresului de a-i "hărțui" pe angajații Departamentului de Stat, contactându-i direct și căutând să obțină documente care aparțin instituției.