După ce Casa Albă a informat marţi Congresul că refuză să coopereze la procedura de destituire vizându-l pe Donald Trump, lidera Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a declarat că decizia e o "tentativă ilegală de a ascunde faptele".

Nancy Pelosi a primit o scrisoare de la Casa Albă, în care i s-a transmis că cererea Congresului nu are o bază constituţională legală şi fără existenţa unui vot în Legislativ privind declanşarea unei proceduri de destituire, puterea executivă nu e obligată să dea curs solicitării.

Refuzul Casei Albe este "o tentativă" de a ascunde faptele privind eforturile "neruşinate" ale Administraţiei Trump de a face presiuni asupra unor puteri străine cu scopul de a se amesteca în alegerile prezidenţiale din 2020, a comunicat preşedinta Camerei Reprezentanţilor.

Donald Trump i-a interzis ambasadorului SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sonderland, să depună mărturie în faţa membrilor Congresului, susţinând că audierile organizate de opoziţie sunt un "tribunal fals".

Parlamentarii democraţi încearcă să demonstreze că Donald Trump a făcut presiuni asupra autorităţilor de la Kiev pentru a-şi crea un avantaj în bătălia electorală cu fostul vicepreşedinte american Joe Biden, favorit până acum în competiţia internă a democraţilor. 

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a confirmat că a ascultat convorbirea telefonică din 25 iulie în care Trump i-a cerut preşedintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, să-l ancheteze pe rivalul său democrat, dar susţine că nu e nimic ilegal.

Pompeo a denunţat o tentativă a Congresului de a-i "hărţui" pe angajaţii Departamentului de Stat, contactându-i direct şi căutând să obţină documente care aparţin instituţiei.