Folosind o legislație specială, Administrația Biden a ocolit votul parlamentar și a dispus vânzarea de muniții pentru tancuri guvernului de la Tel Aviv, relatează Euronews.

Guvernul american a aprobat "de urgență", fără a trece prin Congres, vânzarea către Israel a aproape 14.000 de proiectile de 120 mm pentru tancurile Merkava, folosite în războiul împotriva Hamas din Gaza, în valoare de 106,5 milioane de dolari, au informat Departamentul de Stat și Pentagonul.

În acest scop, administrația condusă de Joe Biden a folosit o reglementare specială din Legea privind controlul exporturilor de arme, care face parte dintr-un pachet de aprovizionare pe care Casa Albă cere Congresului să îl aprobe, care prevede acordarea a 45.000 de proiectile pentru tancuri, în valoare totală de 500 de milioane de dolari.

Potrivit celor declarate de secretarul de Stat american Antony Blinken, vânzarea răspunde intereselor de securitate națională ale Statelor Unite. Dar mulți evidențiază o incoerență de fond, spre deosebire de invitațiile sosite de la Washington la Tel Aviv pentru a cruța cât mai mulți civili din Fâșia Gaza, care se află deja în condiții devastatoare.

Statele Unite au fost, de asemenea, aspru criticate pentru că sunt singura națiune care s-a opus unei încetări a focului între Israel și Hamas în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Rezoluția ar fi impus, de asemenea, eliberarea imediată a tuturor ostaticilor încă în mâinile mișcării de rezistență islamică palestiniană. O alegere care a primit, în schimb, aprecierea premierului israelian Benjamin Netanyahu.

În Gaza, așadar, bombardamentele continuă neîncetat, iar luptele au loc în special la Khan Younis, care pare să fi devenit noul centru nevralgic al conflictului. Potrivit presei israeliene, de fapt, acolo se ascunde șeful Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, care a fugit din orașul Gaza la bordul unui camion umanitar.

Între timp, bilanțul morților continuă să crească. Potrivit Ministerului Sănătății Hamas, decesele în Fâșia Gaza sunt acum peste 17.500. În cele mai multe cazuri, sunt femei și copii. La acestea se adaugă zecile de mii de răniți, care se află în puținele spitale care încă mai funcționează, contribuind la a face ca situația să fie infernală pentru populația civilă.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA