Modul în care cuplurile din UE conviețuiesc s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, arată date publicate recent de Eurostat.

În toate țările pentru care Eurostat a avut la dispoziție statistici, vârsta medie pentru prima oficializare a unei relații a crescut cu unu până la patru ani în intervalul 2000-2013. Un procent semnificativ al populației se căsătorește după 30 de ani.

Potrivit unui raport privind evoluția căsătoriilor și nașterilor în statele membre, femeile din România se căsătoresc cel mai devreme – la 26,3 ani, în vreme ce bărbații români se situează pe al treilea loc din acest punct de vedere, cu o vârstă medie de 29,7 ani la momentul primei căsătorii.

Aproximativ 61,1 la sută dintre românii de peste 20 de ani sunt căsătoriți, 12 la sută văduvi, 5,3 la sută divorțați, iar 21,5 la sută nu sunt nici căsătoriți și nici într-un alt tip de relație.

Dacă la nivelul celor 28 de țări membre UE, 8,8 la sută dintre persoanele de peste 20 de ani trăiau, conform datelor din 2011, într-o uniune consensuală, în România ponderea acestui tip de relații este de puțin peste 4 la sută. În categoria de vârstă 20-29 ani, uniunile consensuale se regăsesc la 15 la sută dintre tinerii europeni.

Patru din zece copii, în afara căsătoriei

Datele Eurostat mai arată că vârsta medie la care femeile din UE nasc primul copil este de aproape 29 de ani, în România aceasta fiind de 25,8 ani.

Patru din zece copii născuți în cele 28 de state membre sunt în afara căsătoriei, în unele țări ponderea acestora fiind de peste jumătate.

„Conceptul de familie este în schimbare(...). Alternativele legale la căsătorie, cum sunt parteneriatele oficiale, au devenit tot mai răspândite, iar legislația a evoluat, pentru a conferi tot mai multe drepturi cuplurilor necăsătorite sau de același sex”, notează Eurostat.

Mai multe detalii despre căsătoriile și natalitatea din UE sunt disponibile pe pagina Eurostat.