„A sosit timpul să îndepărtăm UNIFIL din fortărețele și din zonele de luptă ale Hezbollah”, a afirmat Benjamin Netanyahu într-o declarație înregistrată, în care s-a adresat secretarului general al ONU, Antonio Guterres, potrivit ANSA (Italia).

„IDF (armata Israelului – nota red.) a cerut acest lucru în mod repetat și a avut refuzuri repetate, toate menite să ofere un scut uman pentru Hezbollah. Refuzul vostru de a evacua soldații îi face ostatici ai grupării Hezbollah. Acest lucru pune în pericol viața lor și a soldaților noștri. Regretăm rănile suferite de militarii UNIFIL, facem totul pentru a preveni aceste incidente”, a spus Netanyahu.

„Din păcate, unii lideri europeni exercită presiuni în locul greșit. În loc să critice Israelul, ar trebui să-și îndrepte criticile către Hezbollah, care folosește UNIFIL ca scut uman, așa cum Hamas folosește UNRWA în Gaza”, a spus Netanyahu.

„Suntem pe deplin pregătiți să facem față unei situații de război. Nu ne este frică de război, dar nu îl dorim, vrem pace și vom lucra pentru o pace justă în Gaza și în Liban", a spus ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, într-o conferință de presă cu colegul său irakian, la Bagdad. În același timp, ministrul irakian Fuad Hussein a declarat că „continuarea războiului și extinderea acestuia către Republica Islamică și exploatarea (de către Israel) a spațiului aerian irakian ca și coridor sunt complet inacceptabile și sunt respinse”.

Prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, „a avut o conversație telefonică cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Meloni a reiterat că este inacceptabil ca UNIFIL să fie atacată de forțele armate israeliene, amintind că Misiunea acționează în baza mandatului Consiliului de Securitate, pentru a contribui la stabilitatea regională”, a comunicat Palatul Chigi, explicând că premierul „a subliniat necesitatea absolută ca siguranța personalului UNIFIL să fie întotdeauna garantată”. Meloni, se arată în comunicat, „a reînnoit angajamentul Italiei în acest sens, declarându-se convinsă că prin aplicarea deplină a rezoluției 1701 putem contribui la stabilizarea graniței israeliano-libaneze și putem asigura întoarcerea acasă a tuturor persoanelor strămutate”.

„Continuu să urmăresc cu îngrijorare ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu și fac din nou apel la o încetare imediată a focului pe toate fronturile”, a spus Papa Francisc, la slujba de duminică. „Trebuie să fie parcurse căile diplomației și ale dialogului pentru a obține pacea”, a continuat Sfântul Părinte. „Sunt alături de toate populațiile implicate, Palestina, Israel, Liban, unde cer ca forțele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite să fie respectate”, a adăugat Suveranul Pontif.

Sursa: Rador Radio România