După 50 de ani la putere, regimul condus de Assad cade în Siria. Forțele rebele conduse de militantul islamist Hayat Tahrir al-Sham au răsturnat regimul sirian al lui Bashar al-Assad, lansând o ofensivă-fulger în toată țara, cucerind orașe-cheie.

La putere de 24 de ani, când a preluat mandatul de la tatăl său, Bashar al-Assad, în vârstă de 59 de ani, de acum fost președinte al Siriei, a fugit la Moscova împreună cu familia sa, cerându-i azil politic lui Vladimir Putin, scrie „Wall Street Italia”.

Când rebelii au sosit la reședința prezidențială au putut constata prezența a numeroase mașini de lux în garajul soților Assad, printre care Audi, Mercedes și Ferrari. În total, averea familiei Assad s-ar ridica la aproximativ două miliarde de dolari, conform estimării raportului National Defense Authorization Act pentru 2022.

„Dificultatea de a estima cu exactitate averea netă a lui Assad și a membrilor familiei sale extinse”, se arată în raport, „derivă din faptul că se crede că activele familiei sunt împrăștiate și ascunse în numeroase conturi, portofolii imobiliare, corporații și paradisuri fiscale offshore. Toate bunurile situate în afara Siriei și care nu sunt confiscate sau înghețate sunt probabil deținute sub nume false sau de către alte persoane pentru a ascunde proprietatea și a evita sancțiunile”.

După cum au raportat organizații neguvernamentale din SUA, „familia Assad gestionează un sistem complex de clientelism, care include companii de fațadă care servesc regimului pentru a accesa resurse financiare prin structuri corporatiste aparent legitime și entități non-profit și pentru a spăla banii dobândiți din activități economice ilicite, printre care contrabandă, trafic de arme, trafic de droguri și diferite escrocherii”, continuă raportul.

Potrivit rapoartelor ONG-urilor și presei, Bashar și soția sa, Asma al-Assad, exercită o influență semnificativă asupra unei mari părți a bogăției Siriei.

Familia Assad întreține relații strânse de patronat cu marii operatori economici sirieni, folosindu-le companiile pentru a face spălare de bani din activități ilicite și pentru a canaliza fonduri către regim. Aceste rețele pătrund în toate sectoarele economiei siriene.

Dar, mai presus de toate, Asma Assad a cultivat o rețea care exercită o influență din ce în ce mai mare asupra economiei siriene, în special asupra comitetului economic care gestionează criza economică în curs din Siria. În ultimii ani Asma și-a extins influența în sectoarele non-profit și telecomunicații. Se pare că Asma continuă să-și exercite influența asupra Syria Trust for Development, companie fondată de ea în 2001, și direcționează finanțarea către inițiative caritabile și umanitare în zonele regimului în Siria.

Răsturnarea lui Assad a fost întâmpinată cu prudență de către națiunile occidentale, care se tem de o posibilă vărsare de sânge ulterioară și de un vid de putere în Siria.

Țară sfâșiată de 13 ani de război civil brutal, Siria a văzut în ultimii ani facțiuni concurente – inclusiv gruparea teroristă care se autointitulează Statul Islamic – luptând între ele și cu forța lui Assad, crescând potențialul rivalilor de acaparare a puterii.

Deocamdată însă, căderea dinastiei Assad după mai bine de 50 de ani la putere are ramificații globale mai imediate: Rusia și Iranul sunt văzute ca țările care suferă pentru înlăturarea dictatorului sirian, în timp ce Statele Unite, Turcia și Israelul sunt considerate printre principalii beneficiari ai schimbării de regim.

Pornind de la Statele Unite, economiștii subliniază că căderea lui Assad și slăbirea în consecință a Rusiei și Iranului, după pierderea unui aliat-cheie în regiune, le vor oferi președintelui ales Donald Trump și puterilor occidentale un impuls pozitiv.

„Noua realitate este că, atunci când Donald Trump va prelua mandatul pe 20 ianuarie 2025, se va confrunta cu o tablă de șah de amenințări, în care opoziția pare masiv slăbită și în care Statele Unite dețin multe dintre cărți”, a comentat analistul Bill Blain. „Acest lucru nu înseamnă că lumea este mult mai puțin periculoasă – nu este deloc clar ce fel de nouă Sirie ar putea apărea în urma răsturnării lui Assad –, dar se pare că puterea și inițiativa globală se îndreaptă din nou spre Occident”, a concluzionat Blain.

Sursa: Rador Radio România