Cele trei formaţiuni separatiste ar dispune, cu 70 de locuri în Parlamentul regional, de majoritatea absolută, în urma scrutinului de joi.

UPDATE

După numărarea a peste 92% dintre buletinele de vot, cele trei formaţiuni separatiste ar dispune, cu 70 de locuri în Parlamentul regional, de majoritatea absolută (care este de 68), relatează AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

În schimb, raportat la voturile din regiunile rurale, separatiştii au majoritatea în Parlament, dar nu şi o majoritate de voturi: 47,5% dintre catalani au votat pentru aceste formaţiuni, dar 52,42% ”împotrivă”, un scor similar cu cel din 2015.

Alegătorii catalani, a căror rată de participare în regiune de aproape 82% a atins un record istoric, au desemnat cu toate acestea ca primă forţă politică în provincie partidul liberal anti-independenţă Ciudadanos, care obţine 36 de locuri.

+++

Partidele separatiste ar fi obţinut 67-71 de locuri din totalul de 135 în parlamentul regional, Blocul unionist - între 55 și 62 de locuri, iar Podemos - 7-8 locuri. Potrivit Reuters, preluată de Agerpres, pentru moment nu au fost publicate rezultate oficiale şi nu este clar dacă rezultatele finale vor confirma cifrele oferite de sondaj.

Rata de participare la ora 18:00 locală (17:00 GMT) a arătat o mobilizare extrem de puternică: 68,32%, cu peste cinci puncte procentuale în raport cu alegerile din 2015.

La precedentul scrutin, în 2015, separatiştii au obţinut 47,8% din sufragii şi majoritatea în parlament (72 de locuri din 135), chiar dacă formaţiunile care se opun desprinderii de Spania au primit mai multe voturi.

+++ 

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani sunt aşteptaţi joi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul regional, după referendumul de independență contestat de Guvernul de la Madrid.

Acest scrutin reprezentând pentru Guvernul de la Madrid momentul care poate pune capăt crizei politice izbucnite în urmă cu două luni, scrie Mediafax.

Alegerile au fost convocate de către executivul spaniol, după ce a dispus dizolvarea Parlamentului şi Guvernului regional din Catalonia, drept reacţie la declaraţia de independenţă adoptată în mod unilateral de foştii lideri ai regiunii.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat în repetate rânduri că a dispus organizarea alegerilor regionale pentru a restaura ordinea constituţională în regiune şi pentru a depăşi cea mai gravă criză politică prin care a trecut statul iberic în ultimele decenii.

În alegeri, se confruntă reprezentanţii mişcării separatiste şi candidaţii care doresc rămânerea Cataloniei în componenţa Spaniei. Potrivit sondajelor de opinie, este aşteptată o prezenţă masivă la urne, însă niciuna dintre cele două tabere nu va reuşi să obţină majoritatea mandatelor în Parlamentul regional.

Sondajele sugerează că aproape trei sferturi dintre cetăţenii Cataloniei nu susţin continuarea planului de a dobândi independenţa faţă de Spania, 71% dintre catalani preferând ca liderii regionali să ajungă la un consens cu Guvernul de la Madrid pentru ca regiunea să rămână parte componentă a Spaniei.

De asemenea, partidele care susţin independenţa regiunii ar urma să obţină doar 46% din voturile catalanilor, insuficient pentru a-şi asigura majoritatea mandatelor. De cealaltă parte, formaţiunile care susţin unitatea Spaniei sunt creditate tot de 46% dintre catalani, cu 6% în plus faţă de rezultatul obţinut la precedentele alegeri regionale.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, contribuind circa 20% din PIB al țării, și are o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni (circa 16% din populaţia totală a Spaniei).