Cele trei formațiuni separatiste ar dispune, cu 70 de locuri în Parlamentul regional, de majoritatea absolută, în urma scrutinului de joi.

UPDATE

După numărarea a peste 92% dintre buletinele de vot, cele trei formațiuni separatiste ar dispune, cu 70 de locuri în Parlamentul regional, de majoritatea absolută (care este de 68), relatează AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

În schimb, raportat la voturile din regiunile rurale, separatiștii au majoritatea în Parlament, dar nu și o majoritate de voturi: 47,5% dintre catalani au votat pentru aceste formațiuni, dar 52,42% ”împotrivă”, un scor similar cu cel din 2015.

Alegătorii catalani, a căror rată de participare în regiune de aproape 82% a atins un record istoric, au desemnat cu toate acestea ca primă forță politică în provincie partidul liberal anti-independență Ciudadanos, care obține 36 de locuri.

+++

Partidele separatiste ar fi obținut 67-71 de locuri din totalul de 135 în parlamentul regional, Blocul unionist - între 55 și 62 de locuri, iar Podemos - 7-8 locuri. Potrivit Reuters, preluată de Agerpres, pentru moment nu au fost publicate rezultate oficiale și nu este clar dacă rezultatele finale vor confirma cifrele oferite de sondaj.

Rata de participare la ora 18:00 locală (17:00 GMT) a arătat o mobilizare extrem de puternică: 68,32%, cu peste cinci puncte procentuale în raport cu alegerile din 2015.

La precedentul scrutin, în 2015, separatiștii au obținut 47,8% din sufragii și majoritatea în parlament (72 de locuri din 135), chiar dacă formațiunile care se opun desprinderii de Spania au primit mai multe voturi.

+++ 

Aproximativ cinci milioane și jumătate de catalani sunt așteptați joi la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul regional, după referendumul de independență contestat de Guvernul de la Madrid.

Acest scrutin reprezentând pentru Guvernul de la Madrid momentul care poate pune capăt crizei politice izbucnite în urmă cu două luni, scrie Mediafax.

Alegerile au fost convocate de către executivul spaniol, după ce a dispus dizolvarea Parlamentului și Guvernului regional din Catalonia, drept reacție la declarația de independență adoptată în mod unilateral de foștii lideri ai regiunii.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat în repetate rânduri că a dispus organizarea alegerilor regionale pentru a restaura ordinea constituțională în regiune și pentru a depăși cea mai gravă criză politică prin care a trecut statul iberic în ultimele decenii.

În alegeri, se confruntă reprezentanții mișcării separatiste și candidații care doresc rămânerea Cataloniei în componența Spaniei. Potrivit sondajelor de opinie, este așteptată o prezență masivă la urne, însă niciuna dintre cele două tabere nu va reuși să obțină majoritatea mandatelor în Parlamentul regional.

Sondajele sugerează că aproape trei sferturi dintre cetățenii Cataloniei nu susțin continuarea planului de a dobândi independența față de Spania, 71% dintre catalani preferând ca liderii regionali să ajungă la un consens cu Guvernul de la Madrid pentru ca regiunea să rămână parte componentă a Spaniei.

De asemenea, partidele care susțin independența regiunii ar urma să obțină doar 46% din voturile catalanilor, insuficient pentru a-și asigura majoritatea mandatelor. De cealaltă parte, formațiunile care susțin unitatea Spaniei sunt creditate tot de 46% dintre catalani, cu 6% în plus față de rezultatul obținut la precedentele alegeri regionale.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, contribuind circa 20% din PIB al țării, și are o populație de aproximativ 7,5 milioane de oameni (circa 16% din populația totală a Spaniei).