Carles Puigdemont a primit un nou ultimatum, pentru joi, la ora locală 10:00, pentru a renunța la demersurile privind independența. În caz contrar, Guvernul spaniol va prelua controlul asupra provinciei.

UPDATE

Guvernul spaniol va prelua controlul asupra Cataloniei și o va conduce direct dacă liderul executivului catalan Carles Puigdemont nu va renunța oficial, până joi la ora locală 10:00 (08:00 GMT), la demersurile privind independența, a declarat luni vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria, citată de agențiile internaționale, preluate de Agerpres.

”Domnul Puigdemont încă are ocazia de a începe să rezolve această situație; el trebuie să răspundă cu «da» sau «nu» la declarație (de independență). Pe un subiect atât de important ca acesta, am cerut și cerem claritate. Perseverența în confuzie este de neînțeles. Nu este dificil de revenit la rațiune în aceste (următoare) trei zile'', a subliniat Soraya Saenz de Santamaria într-o conferință de presă

++++

Ministrul Justiției spaniole, Rafael Catala, a declarat că răspunsul oferit de Carles Puigdemont nu este valid. Oficialul catalan nu a răspuns la întrebarea dacă și-a proclamat Catalonia independența sau nu.

„Întrebarea a fost clară, răspunsul, însă, nu”, a declarat ministrul Justiției.

***** Știrea inițială

În condițiile în care premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a dat un ultimatum ca până luni la orele locale 10:00 (08:00 GMT) Puigdemont să-și clarifice poziția, șeful executivului catalan, Carles Puigdemont i-a trimis o scrisoare prin care cheamă la dialog.

Scrisoarea adresată lui Rajoy a făcută publică de mass-media din Catalonia. Puigdemont nu răspunde direct la întrebare și susține în schimb că cei doi lideri trebuie să aibă o întrevedere cât mai rapid posibil.

„Oferta noastră pentru dialog este sinceră, în pofida a tot ce s-a întâmplat. În următoarele două luni, obiectivul nostru principal este de a vă aduce la dialog”, notează Puidgemont în scrisoarea sa, potrivit Reuters și AFP.

Rajoy, premierul Spaniei, a dat ultimatum până luni să se clarifice dacă Puigdemont a declarat independența Cataloniei și până joi să își schimbe poziția, dacă și-au proclamat independența în urma referendumului regional din urmă cu două săptămâni.