Guvernul regional al Cataloniei susține că 90% dintre cei care au votat la referendumul interzis de guvernul de la Madrid sunt în favoarea independenței, după ce poliția spaniolă a recurs la acte violente pentru a stopa votarea.

2 octombrie

Ruptura dintre secesioniștii catalani și autoritățile de la Madrid pare mult mai serioasă după evenimentele de duminică.

Duminică seară, după referendumul considerat ilegal de justiție și pe care Madridul a încercat să-l împiedice, liderul catalan Carles Puigdemont a afirmat că locuitorii regiunii și-au câștigat „dreptul să aibă un stat independent care să ia forma unei republici”, separată de monarhia spaniolă. Liderul catalan declarase încă dinainte de referendum că, în cazul în care tabăra „da” va câștiga la referendum, el va declara independența Cataloniei.

Potrivit executivului catalan, tabăra favorabilă „unui stat independent sub formă de republică” a întrunit 90% din cele 2,26 milioane din voturi (o rată de participare de 42,3%).

La rândul său, premierul spaniol Mariano Rajoy a apreciat că acesta „nu a fost un referendum pentru autodeterminare în Catalonia” și că această consultare a fost „o simplă punere în scenă”.

Consultarea, considerată ilegală de Curtea Constituțională, nu a beneficiat de niciuna dintre garanțiile necesare: nicio comisie electorală nu a supervizat organizarea, numărătoarea nu a fost una transparentă, votul nu a fost secret, etc.

Fără a-l numi, Rajoy l-a desemnat pe Puigdemont drept unul dintre responsabilii evenimentelor de duminică, estimând că a promovat „încălcarea legii și ruptura conviețuirii”.

Totodată, ar putea fi decise sancțiuni judiciare. Puigdemont și întregul executiv catalan sunt deja vizați de o anchetă penală pentru „nesupunere și deturnare de fonduri publice”, în legătură cu organizarea referendumului.

++++++++++++

21:50 Potrivit serviciilor de urgență catalane, 761 de persoane au avut nevoie de asistență medicală din cauza confruntărilor dintre poliție și demonstranți. Numai în Barcelona au fost răniți 335 de persoane.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, într-o conferință de presă ținută duminică seara, că „niciun referendum nu a avut loc în Catalonia astăzi”. Rajoy a felicitat poliția pentru că a apărat statul de drept și a mulțumit UE pentru susținere, adăugând că acțiunile guvernului au fost conform legii. Prim-ministrul Spaniei a spus că vina pentru luptele de stradă aparține exclusiv guvernului catalan, care încurajat încălcarea legii și a afectat puternic conviețuirea între spanioli și catalani.

Potrivit AFP, au drept de vot circa 5,3 milioane de cetățeni din Catalonia, provincie spaniolă cu 7,5 milioane de locuitori. Marea majoritate a catalanilor nu a participat la referendum și au respectat legea, a mai spus Rajoy. Catalanii strânși pentru a urmări discursul premierului pe un ecran amplasat într-o piață din Barcelona au huiduit nervoși când premierul a spus că cei mai mulți catalani nu au dorit să participe.

Centrele de votare s-au închis la ora locală 20:00 (21:00 ora României), iar urnele sunt duse spre o destinație secretă, informează the Guardian.

19:00 Primarul Barcelonei, Ada Colau, a anunțat că peste 460 de persoane au fost rănite în Catalonia, în urma intervenției în forță a forțelor de ordine pentru împiedicarea referendumului și a cerut stoparea imediată a atacurilor poliției asupra „populației fără apărare”.

 

Ministerul spaniol de interne spune că 92 de centre de votare „ilegale” au fost închise. Totuși, guvernul catalan a spus că peste 2.000 de secții de votare au fost înființate în întreaga regiune.

Au apărut tensiuni între forțele de poliție trimise de guvernul de la Madrid și forțele de ordine catalane, Mossos.

18:30 Departamentul de sănătate din Catalonia a anunțat că 337 de persoane au primit îngrijiri medicale în urma ciocnirilor cu forțele de poliție în timpul intervențiilor care vizează împiedicarea referendumului.

Ministerul de Interne spune că și în rândul forțelor de ordine sunt răniți. „Deocamdată, în total nouă agenți de poliție și doi ai Gărzii Civile au fost răniți în timp ce executau ordinele” justiției, a transmis ministerul pe Twitter, precizând că agenții au fost loviți cu pietre.


14:00 Poliția spaniolă a recurs la gloanțe de cauciuc pe străzile Barcelonei, scrie El Periodico. Folosirea de către poliție a bastoanelor, gloanțelor de cauciuc, „violenței nejustificate” la referendumul interzis de Madrid creează o imagine „îngrozitoare” a Spaniei, a acuzat liderul separatist catalan Carles Puigdemont.

Serviciile de urgență catalane au anunțat că au acordat îngrijiri unui număr de 38 de persoane rănite în intervențiile poliției pentru a opri desfășurarea referendumului, transmit agențiile interaționale de presă, citate de Agerpres.

 

12:00  Liderul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a participat duminică la referendumul de autodeterminare pe care a încercat să îl organizeze în ciuda interdicției acestui vot de către justiție. Vicepreședintele său Oriol Junqueras și mulți cetățeni catalani au început de asemenea să voteze, potrivit autorităților regionale.

În timp ce alegătorii au început să voteze, poliția națională spaniolă a început confiscarea urnelor și buletinelor de vot din secțiile de votare catalane, a anunțat Ministerul de Interne.

++++++++

10:00 În încercarea de a bloca desfășurarea referendumului, autoritățile spaniole au arestat oficiali catalani, au confiscat buletine de vot și a sigilat multe din școlile utilizate în mod normal pentru votare.

Dar guvernul regional a anunțat că inclusiv buletinele de vot tipărite acasă vor fi acceptate ca valabile. Votarea urmează să înceapă la ora 9:00, dar nu este clar dacă poliția va permite desfășurarea ei, transmite Agerpres.

Polițiștii au primit totuși ordin să nu recurgă la forță. Guvernul central a desfășurat ca întăriri circa 10.000 de agenți ai poliției naționale și ai Gărzii Civile. 

Autoritățile centrale spaniole au închis sâmbătă sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia, dar totuși urne și buletine de vot au apărut în unele secții de votare din Catalonia, înaintea referendumului planificat pentru duminică, pentru despărțirea de Spania, a anunțat presa locală. Catalanii au format cozi, încă din zori, pentru a vota la referendumul de independență.

Catalonia este cea mai bogată regiune din Spania, asigurând circa o cincime din produsul intern brut al țării, și are un grad ridicat de autonomie. Separatiștii cer de mai mulți ani organizarea unui referendum pentru independență, dar referendumul programat pentru duminică a fost interzis de Curtea Constituțională a Spaniei. Sondajele efectuate în ultimii ani au arătat că majoritatea catalanilor dorea oranizarea unui referendum de autodeterminare, deși mult mai puțini erau în favoarea independenței.

În 6 septembrie, parlamentul catalan a votat o lege pentru organizarea acestui referendum în pofida interdicției sale de către Madrid, dar Guvernul Spaniei și justiția au decis să îl interzică. În ultimele zile, au avut loc manifestații pro-unitate în mai multe orașe, inclusiv Madrid și Barcelona, capitala Cataloniei.