Parlamentul din Catalonia a votat un nou guvern de coaliție. Noul lider al guvernului regional vrea ca, până la jumătatea lui 2017, Catalonia să se despartă de Spania, măsură pe care Madridul dorește s-o împiedice.

Când nu se mai aștepta nimeni, cu doar două ore înainte de expirarea termenului de care dispuneau parlamentarii pentru a-l desemna pe premierul guvernului catalan, a fost ales Carles Puigdemont, primar al orașului Girona, relatează Spiegel Online.

Dacă parlamentarii nu ar fi reușit duminică noaptea să voteze un premier ar fi urmat noi alegeri. 

Alegerile regionale au avut loc pe 27 septembrie și de atunci formațiunile parlamentare nu au ajuns la un acord, ca urmare a faptului că deputații CUP (Candidatura Unității Populare), partid radical de stânga, s-au opus învestirii premierului în exercițiu Artur Mas, considerat prea conservator.

În cele din urmă, Artur Mas a acceptat să renunțe la conducerea executivului.

Acum, Carles Puigdemont trebuie să acționeze în vederea separării bogatei regiuni din nord-estul Spaniei.

El a anunțat că va negocia cu autoritățile spaniole, cu Uniunea Europeană și cu comunitatea internațională pentru atingerea acestui obiectiv. Separarea regiunii cu 7,5 milioane de locuitori ar trebui să se producă până la mijlocul anului viitor.

În replică, premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că va bloca orice încercare a guvernului catalan în acest sens.

”Spaniolii pot sta liniștiți”, a spus Rajoy, subliniind că nu va avea loc o separare a Cataloniei de restul Spaniei.