Un incendiu puternic a izbucnit luni seara în Catedrala Notre Dame, aflată în renovare.

UPDATE: Pompierii au reușit să salveze structura clădirii, dar turnul în formă de săgeată și acoperișul s-au prăbușit în flăcări. 

„Vom reconstrui Notre-Dame”, a promis președintele francez, Emmanuel Macron, după incendiul care a devastat luni catedrala simbol al arhitecturii gotice.

„Ce este mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia încă nu a fost câștigată complet”, a declarat șeful statului francez, care a anunțat că o subscripție publică va fi lansată în scurt timp.

******

„Notre-Dame de Paris aparține întregii umanități. A inspirat atât de mulți scriitori, pictori, filosofi și vizitatori din toată lumea. Ce seară tristă! Ce regretabil! Împărtășesc emoțiile cu națiunea franceză, care sunt și ale noastre”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a scris despre tragicul incident pe Twitter: „Notre-Dame de Paris este Notre-Dame a întregii Europe”, a scris Tusk în limba franceză luni seara. „Suntem toți alături de Paris astăzi”, a adăugat el în limba engleză.



Poliția tratează incendiul ca pe un accident.

Săptămâna trecută 16 statui din cupru au fost demontate de pe fleșa Catedralei pentru a fi restaurate.

Notre Dame, construită între 1163 și 1345, atrage circa 13 milioane de vizitatori anual.