Catherine Margaret Ashton a fost confirmata, marti, in functia de comisar european pentru comert exterior, anunta un comunicat al Comisiei. Ashton a fost numita, vineri, de premierul britanic, Gordon Brown, pentru a-l inlocui pe Peter Mandelson, care va prelua postul de secretar de stat pentru afaceri, intreprinderi si reforma reglementara in guvernul Marii Britanii.

Imediat dupa numire, comisarul Ashton a declarat: „Ma bucur si sunt foarte mandra ca mi s-a cerut sa preiau functia de comisar si sa particip la raspunsul european la problemele globale carora trebuie sa le facem fata. Astept cu nerabdare sa imi exprim, foarte curand, punctele de vedere, in fata statelor membre UE si a Parlamentului European".

Catherine Ashton a fost numita, vineri, de catre prim-ministrul Marii Britanii, Gordon Brown, pentru a-l inlocui pe Mandelson in functie, cu acordul presedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso.

Catherine Margaret Ashton, Baroana Ashton de Upholland si membru al Consiliului Coroanei Britanice, a fost, pana in prezent, membru al Camerei Lorzilor a Regatului Unit, reprezentant al Partidului Laburist, lider al Camerei Lorzilor si Lord Presedinte al Consiliului Coroanei in primul cabinet condus de Gordon Brown, numit in iunie 2007.

Este de formatie economist si a detinut anterior posturi de subsecretar de stat parlamentar la departamentul Educatiei si aptitudinilor, subsecretar de stat parlamentar la departamentul pentru Probleme constitutionale si subsecretar de stat parlamentar la ministerul Justitiei.

Baroana Ashton vine in Comisie cu o importanta experienta europeana, care include trecerea Tratatului de la Lisabona prin camera superioara a Regatului Unit si abordarea de probleme de justitie si politica interna europeana in posturile detinute anterior.

Sursa: CE