Jurnalistul Omar Jimenez a fost reținut în timp ce transmitea live din Minneapolis, unde au loc proteste violente generate de moartea unui afro-american neînarmat aflat în custodia poliției. Jurnalistul avea legitimația la vedere.

Jurnalistul a fost încătușat în direct. Ulterior au fost reținuți și producătorul și cameramanul. În tot acest timp, camera a continuat să înregistreze, polițiștii părând să nu-și dea seama de acest lucru, relatează CNN.

Cei trei au fost eliberați la scurt timp. 

Jimenez a povestit că i-a întrebat în repetate rânduri pe polițiști de ce îl rețin, iar aceștia i-au spus că ei doar respectă ordinele.

Poliția a transmis un comunicat în care precizează că forțele de ordine au reținut patru persoane, dintre care trei jurnaliști CNN, dar aceștia au fost eliberați imediat ce s-au legitimat și s-a confirmat că sunt ziariști. Imaginile transmise în direct arată însă că jurnalistul Omar Jimenez le-a arătat polițiștilor legitimația de presă înainte de a fi reținut. 

Guvernatorul de Minnesota Tim Walz și-a cerut scuze pentru reținerea echipei CNN, declarând că e ”inacceptabil” ce s-a întâmplat.

E a treia noapte de proteste violente în Minneapolis și în alte orașe americane după ce un bărbat afro-american George Floyd a murit după ce a fost imobilizat de un polițist, care și-a pus un genunchi pe gâtul lui timp de câteva minute, deși acesta striga că nu poate să respire.

Agentul, un alb, îi răspunde să stea calm, iar un al doilea polițist îi ține la distanță pe trecători, în timp ce bărbatul încătușat și țintuit la pământ încetează să se mai miște și pare inconștient.

Incidentul a fost filmat de o trecătoare și s-a răspândit masiv pe rețelele de socializare.

George Floyd avea 46 de ani. 

Cei patru ofițeri implicați în arestare au fost concediați și sunt cercetați în libertate.

Zone întregi din orașul Minneapolis, statul Minnesota, arată ca după război în urma protestelor violente. Protestatarii au incendiat mai multe clădiri și mașini și au vandalizat magazine. 

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a mobilizat în noaptea de joi spre vineri Garda Națională în Minneapolis, iar primarul a făcut apel la calm.

Louisville: Șapte persoane, împușcate în timpul unor proteste față de uciderea unei femei afro-americane

Șapte persoane au fost împușcate, dintre care una se află în stare critică, în timpul unor proteste la Louisville (statul Kentucky) organizate după uciderea unei femei afro-americane. Breonna Taylor a fost împușcată mortal în apartamentul său în martie. Primarul orașului Louisville, Greg Fischer, a distribuit joi seara pe Twitter un mesaj al mamei Breonnei Taylor care le cerea protestatarilor să fie pașnici.