După decizia lui Annegret Kramp-Karrenbauer de a nu candida la postul de cancelar și de a renunța la șefia CDU, partidul condus ani buni de Angela Merkel trebuie să-și caute rapid un nou lider, dat fiind că alegerile generale au loc anul viitor.

Aleasă președinte a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) în decembrie 2018, Annegret Kramp-Karrenbauer n-a reușit să se ridice la înălțimea predecesoarei sale, cancelarul Angela Merkel, și a decis să renunțe la conducerea partidului în urma scandalului din Turingia.

Cum alegerile generale vor avea loc în toamna anului viitor, CDU trebuie să-și găsească rapid un lider care să permită menținerea la putere a partidului după retragerea lui Merkel, care a anunțat că nu mai candidează pentru un nou mandat în fruntea Executivului de la Berlin.

Presa germană notează că mai mulți politicieni sunt pregătiți pentru a succeda lui Karrenbauer.

Unul dintre ei este Friedrich Merz (64 de ani), un vechi rival al cancelarului Merkel, clasat al  doilea, după Annegret Kramp-Karrenbauer, în cursa din decembrie 2018 pentru conducerea CDU. Kramp-Karrenbauer a câștigat atunci și datorită sprijinului mare oferit de Merkel, iar Merz s-a reîntors în mediul privat. Acum dă semne că vrea să se implice mai mult în viața partidului și ar putea candida pentru un nou mandat în Bundestag sau chiar la șefia CDU. De altfel, el tocmai și-a dat demisia din consiliul de administrație al firmei Blackrock, semn că-și pregătește revenirea în prim-planul scenei politice. De profesie avocat, Merz are un mesaj conservator, favorabil mediului de afaceri și cu priză la nucleul catolic al CDU.

Armin Laschet (58 de ani), vicepreședinte al CDU și premier al landului cu cea mai mare populație - Renania de Nord-Westfalia. E considerat un susținător al politicii lui Merkel, dar și un adept al pozițiilor conservatorilor atunci când vine vorba de migrație și securitate internă.

Ca și Merz, Jens Spahn (39 de ani), ministru al sănătății, a candidat fără succes la șefia CDU în 2018. Este unul din principalii critici din CDU ai deciziei din 2015 a Angelei Merkel de a deschide frontierele Germaniei pentru numeroși imigranți. În acelașit timp e un fel de mediator între vechea aripă conservatoare și aripa liberală a partidului. 

Markus Söder (53 de ani) este premierul Bavariei și președinte al Uniunii Creștin-Sociale (CSU), aliatul CDU din acest land. Până în prezent, politicianul CSU a declarat în mai multe rânduri că nu dorește să se mute la Berlin, dar este considerat un posibil candidat pentru funcția de cancelar.