La Berlin se reiau tratativele pentru formarea unei coaliții guvernamentale. CDU își va alege anul viitor o nouă conducere, după rezultatul slab din septembrie. Nici președintele AfD nu va mai candida pentru un nou mandat.

Discuțiile exploratorii între SPD, FDP și Verzi pentru formarea unei coaliții guvernamentale s-au reluat luni la Berlin, după alegerile din 26 septembrie câștigate la distanță foarte mică de social-democrați.

Discuțiile nu sunt ușoare, între liberali și ecologiști existând multe divergențe. Există șanse ca negocierile să aibă succes, deoarece toatele cele trei partide doresc să guverneze. Discuțiile ar putea să dureze mai multe săptămâni, în speranța formării unui guvern până la Crăciun.

Verzii și FDP nu au exclus nici opțiunea unei coaliții cu CDU/CSU, dar au preferat să înceapă negocierile cu SPD.

Între timp, conservatorii încă își caută liderul potrivit. Până la finalul anului va avea loc un congres al CDU pentru a alege o nouă conducere, a anunțat luni secretarul general Paul Ziemiak, relatează Welt Online.

Probleme au și extremiștii de dreapta, care nu au obținut scorul sperat, astfel că liderul 

Jörg Meuthen, un politician destul de moderat pentru Alternativa pentru Germania (AfD), nu va mai candida pentru un nou mandat.

Aripa radicală a formațiunii își dorește un președinte cu poziții mult mai dure. Alegerile interne urmează să aibă loc la sfârșitul anului.