Potrivit unor date publicate luni (23 martie), de Comisia Europeană, aproximativ 2.500 de produse periculoase au fost retrase și interzise de pe piața UE în 2014, pe motiv că periclitau siguranța și sănătatea consumatorilor.

Garanția bunurilor de consum din Uniunea Europeană, se realizează prin Sistemul de Alertă Rapidă al produselor nealimentare periculoase (RAPEX), cel care permite retragerea extrem de promptă a acestor produse de pe piața de consum și informarea consumatorilor din UE, Islanda, Norvegia și Liechtenstein, în timp real.

Comisarul European pentru Justiție, Consumatori și Egalitate de gen, Věra Jourová: Fiecare produs din Europa trebuie să fie sigur pentru cetățenii noștri. Produsele care pot avea efecte nocive trebuie să fie retrase de pe piață cât mai repede posibil. Acesta este motivul pentru care am creat Sistemul de alertă rapidă. De-a lungul anilor s-a dovedit a fi foarte eficient în menținerea siguranței consumatorilor europeni. Acesta este un exemplu concret al cooperării UE în beneficiul cetățenilor noștri.

Așadar, potrivit statisticilor înregistrate în 2014, Sistemul de Alertă Rapidă a înregistrat 2.755 de notificări în urma cărora 2.500 de produse periculoase pentru consumatori au fost fie retrase, interzise spre vânzare, rechemate sau refuzate la import. 


Potrivit statisticilor prezentate, cele mai multe plângeri au fost sesizate în cazul jucăriilor (28%), articole vestimentare (23%) și aparaturii electrice și electronice (9%) care prezentau riscuri crescute de asfixiere, rănire și expunere la substanțe chimice toxice, precum cromul (IV), metale grele si agenți de dedurizare a materialelor plastice, cu efecte nocive pentru organismul uman.

Exportatorul principal al acestor produse rămâne în continuare Republica Populară Chineză (64%), urmată apoi de statele membre ale Uniunii Europene (14%).

Cum funcționează Sistemul de Alertă Rapidă? 
În cazul în care o țară membră a Uniunii identifică un produs periculos pentru consumatori, aceasta va înregistra o notificare în cadrul Sistemului de Alertă, semnalând astfel problema și celorlalte state. Fiecare țară membră va trebui apoi să specifice care au fost măsurile adoptate față de respectivul produs: interzicerea/oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autoritățile vamale, se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene.