Partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) își continuă ascensiunea, ultima performanță fiind clasarea pe locul doi la alegerile regionale din două landuri est-germane, Brandenburg și Saxonia.

De ani buni, guvernele din Saxonia și Brandenburg tot au făcut planuri pentru creșterea investițiilor regionale, dar acestea nu s-au concretizat, iar populația din cele două landuri din fosta Republică Democrată Germană (RDG) au resimțit eșecul acestor politici.

Potrivit Deutsche Welle, la granița cu Polonia sunt orașe aproape goale, cu străzi murdare, fără magazine și cu puțini copii. Nu întâmplător, AfD obține scoruri bune în astfel de zone, unde oamenii se simt abandonați de Guvernul de la Berlin. Șansele lor la prosperitate sunt mici, pentru ei Reunificarea venind cu multe dezavantaje.

Când au început să sosească refugiați în Germania, mulți cetățeni din fosta RDG au înțeles cu greu modul în care autoritățile s-au mobilizat pentru a-i ajuta, considerând că de ei nu le-a păsat. Sentimentul acesta care a luat naștere în timpul crizei refugiaților din 2015-2016 nu a dispărut nici astăzi.

Mulți lideri ai AfD s-au născut în Germania de Est, unde numeroase persoane se consideră cetățeni de mâna a doua, din cauza salariilor și a pensiilor mai mici decât în Vest. Cele mai puternice și mai influente poziții în politică și în administrația centrală sunt în continuare ocupate de vestici, astfel că, în timpul campaniei, Alternativa pentru Germania, în special în Brandenburg, a făcut din "Est" o temă centrală, țintindu-I pe cei care se simt dezavantajați. Termenul de "cetățeni de mâna a doua” a fost folosit cu ani în urmă de Partidul Stânga, dar AfD a știut cum să-l folosească în scopuri electorale.

Premierii din Saxonia și din Brandenburg, conservatorul Michael Kretschmer, respectiv social-democratul Dietmar Woidke au declarat în seara alegerilor că e esențial să discute cu alegătorii despre problemele lor.

Migrația lupilor din Europa de Est către partea de est a Germaniei și construirea unor turbine eoliene sunt două dintre problemele care i-au supărat pe votanții din cele două landuri. Mulți locuitorii s-au plâns de faptul că generatoarele eoliene sunt prea aproape de casele lor, în timp ce chestiunea lupilor a nemulțumit numeroși crescători de animale. În unele localități au fost constituite gărzi pentru a păzi turmele.

Chiar înainte de campania electorală, spre deosebire de cei din CDU și SPD, membrii AfD și-au făcut timp pentru a-i asculta pe oameni și pentru a le promite ajutor.

Infrastructura și situația economică, ambele mai precare decât în alte landuri, sunt alți doi factori decisivi care I-au determinat pe unii votanți consevatori și social-democrați să meargă de data aceasta pe mâna AfD.

Problema criminalității de la granițele cu Cehia și Polonia a fost și ea speculată cu succes de extrema dreaptă. "Nu este absolut necesar ca infracțiunile din regiunile respective să fie mai mari decât în marile orașe. Este vorba despre percepția subiectivă a oamenilor privind securitatea”, a explicat pentru Spiegel Online politologul Hendrik Träger de la Universitatea din Leipzig.