La Berlin încep primele negocieri pentru formarea unui guvern după alegerile de week-endul trecut. În celelalte capitale ale Europei, atitudinea este mai degrabă una expectativă, deși unele speranțe, dar și îngrijorări, s-au manifestat deja.

Partenerii EURACTIV din toată Europa au analizat ceea ce este în joc pentru țările UE, deoarece „culorile” următorului guvern vor determina atât politica internă a Germaniei, dar și și politici critice ale UE.

Perspectiva unui guvern progresist condus de social-democrații din SPD face ca guvernele conduse de partide de dreapta să se simtă inconfortabil, iar formațiunile de extremă dreaptă să se simtă amenințate.

De cealaltă parte, guvernele de stânga au salutat victoria SPD, sperând la un reviriment al mișcării socialiste în întreaga Europă după mai bine de un deceniu de declin.

Participarea Verzilor în următorul guvern ridică unele îngrijorări în Europa de Est, mai ales în chestiuni legate de statul de drept și de politicile de mediu.

Sudul Europei speră ca ieșirea din scenă a conservatorilor să pună capăt stricteții fiscale promovate de guvernele conduse de Angela Merkel, în timp ce adepții politicilor frugale se bazează pe liberalii germani pentru a reduce așteptările anti-austeritate.

La Paris, Emmanuel Macron așteaptă formarea în Germania a unui nou guvern solid, cu puternice aspirații pro-europene, pentru a-și continua politicile de consolidare a UE.

Guvernul italian ar dori să profite de „vidul” ce va apărea după ieșirea din scenă a lui Merkel, pentru a se impune ca lideri ai Uniunii, în timp ce Spania, condusă de un guvern socialist, speră la crearea unei axe progresiste a UE.

Grupul de la Visegrad este îngrijorat de potențiala prezență a verzilor în viitorul guvern, indiferent de culoarea majoritară, în timp ce croații, spre exemplu, nu așteaptă modificări radicale ale politicii externe germane.

Citiți pe larg care sunt așteptările statelor europene într-o ediție specială The Capitals a rețelei EURACTIV