Președintele Recep Erdogan se află săptămâna aceasta în Europa pentru a discuta cu oficialii europeni despre soluții privind criza refugiaților. Europenii au făcut deja o serie de propuneri și speră să ajungă la un acord cu liderul de la Ankara.

Un plan dezvăluit de publicația germană FAZ prevede construirea în Turcia a șase centre unde să poată fi găzduiți până la două milioane de refugiați. În schimb, UE se angajează să primească o jumătate de milion de refugiați și să contribuie financiar la construirea acestor centre.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, Comisia Europeană și Ankara au ajuns la acest acord săptămâna trecută, iar documentul ar urma să fie aprobat luni, în cursul întâlnirilor pe care Recep Tayyip Erdogan le va avea cu oficiali europeni.

Totodată, CE propune ca Turcia să organizeze patrule comune cu paza de coastă elenă în estul Mării Egee, sub coordonarea agenției europene Frontex. Această acțiunea ar avea ca scop depistarea traficanților și trimiterea refugiaților prinși înapoi în Turcia.

FAZ se întreabă însă dacă planul este fezabil din punct de vedere politic, în condițiile în care în Turcia vor avea loc alegeri parlamentare la 1 noiembrie și, potrivit sondajelor, partidul lui Erdogan nu va reuși nici de această dată să obțină o majoritate absolută. În plus, popularitatea președintelui scade.

Erdogan ironizează UE pe tema refugiaților

"Europa se simte inconfortabil chiar și cu valul cel mai mic de refugiați”, a declarat, duminică, Recep Erdogan, cu prilejul unui miting al susținătorilor săi, desfășurat la Strasbourg.

"Însă ce ne spun nouă? Nu vă deschideți porțile, nu-i lăsați să ajungă la noi, ar trebui să rămână cu voi", a afirmat președintele turc, citat de cotidianul Hurriyet, preluat de Agerpres.

Tusk: Trebuie oprită venirea a sute de mii de refugiați în Europa via Turcia

"Fără discuție că UE trebuie să gestioneze mai bine situația la granițele sale. Ne așteptăm ca Turcia să facă la fel”, a declarat, luni, președintele Consiliului European, Donald Tusk, după întrevederea de la Bruxelles cu președintele turc, Recep Erdogan.

"Pentru a rezolva această criză am discutat despre asistență financiară, gestionarea frontierelor, lupta împotriva traficanților, politici de integrare și liberalitarea vizelor”, a spus Tusk, într-o conferință comună de presă cu liderul de la Ankara.

Donald Tusk a mai spus că s-a abordat și chestiunea "unei posibile zone de tampon în Siria”.

"Sute de mii de oameni pleacă spre Europa via Turcia. Situația rebuie să înceteze. Nu putem să facem asta singuri. Avem nevoie de partea turcă”, a subliniat președintele Consiliului European.

Erdogan vrea revitalizarea procesului de aderare a Turciei la UE

Președintele Recep Erdogan a declarat, la rândul său, că este "imposibil de gândit viitorul și destinul Europei separat de cel al Turciei”, subliniind că aderarea la UE rămâne "o opțiune strategică pentru Ankara.

"Procesul de aderarea a Turciei la UE ar trebui să se desfășoare fără bariere politice artificiale și ar trebui revitalizat”, a mai spus Erdogan.