Acord-cadru pe termen lung de securitate, a fost anunțat de tările G7 pentru Ucraina, în marginea summitului NATO de la Vilnius, miercuri (12 iulie). Demersul răspunde nevoii de garanții de securitate, deși Ucraina nu primește o invitație de aderare.

Decizia vine după ce Ucraina în ultimele luni a făcut eforturi pentru a obține atât ăachete suplimentare de armament, cât mai ales o invitație de a adera la NATO și o garanție a măsurilor de securitate din partea aliaților occidentali ca prioritate pentru a lupta în războiului declanșat de Rusia.

Semnatarii „vor oferi Ucrainei angajamente bilaterale de securitate pe termen lung, pentru a construi o Ucraină care să-și poată apăra suveranitatea teritorială atât în prezent, cât și în viitor”, a declarat biroul prim-ministrului britanic Rishi Sunak într-o declarație, similară cu ce a anunțat Casa albă.

Angajamentul își propune „să stabilească modul în care aliații vor sprijini Ucraina în următorii ani pentru a pune capăt războiului și a descuraja și a răspunde oricărui atac viitor”, a informat Downing Street.

Conform acordului-cadru, țările G7 – Germania, Franța, Italia, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, plus UE – vor „oferi angajamente de securitate bilaterale pe termen lung”, cum ar fi contracte care asigură livrări pe termen lung: sprijin militar, partajare sporită și accelerată a informațiilor, mai mult sprijin pentru combaterea amenințărilor cibernetice și hibride, mai multe programe de antrenament, în special pentru forțele armate, exerciții militare și activități pentru dezvoltarea bazei industriale de apărare a Ucrainei, au declarat doi diplomați NATO pentru EURACTIV.

Aranjament de tipul celui Israel - SUA

„Este prima dată când aceste multe țări au convenit asupra unui aranjament cuprinzător de securitate pe termen lung de acest fel cu o altă țară”, a mai transmis biroul lui Sunak.

Acest aranjament seamănă cu cel care leagă SUA și Israelul, unde ambele țări semnează contracte multianuale pentru a se asigura că acesta din urmă are suficient echipament pentru a-și organiza apărarea națională.

Aranjamentele de securitate de miercuri cu Ucraina, în special livrările continue de arme și echipamente folosite pe prima linie,  se preconizează să aibă un rol crucial în a oferi Kievului un avantaj pe câmpul de luptă.

Prin acest angajament și acordurile viitoare, semnatarii doresc „să organizeze sprijinul pentru a ne asigura că ajutăm Ucraina așa cum facem în prezent, nu doar acum, ci pe termen lung, dacă este necesar, pe mai mulți ani, atât timp cât este nevoie, pentru apermite Ucrainei să facă față agresiunii”, a declarat o sursă din Palatul Elysée pentru EURACTIV.