Ce caută Blinken în China
Secretarul american de stat Antony Blinken a abordat chestiunea practicilor comerciale neloiale chineze în timpul primei zile a vizitei în China, în cadrul unor întâlniri cu oficiali guvernamentali din centrul financiar Shanghai.
Blinken a plecat în China, dorind să încerce să păstreze recenta, dar delicata stabilizare a relațiilor dintre Statele Unite și China, deși tensiunile pe tema comerțului, a disputelelor teritoriale și cele cu privire la securitatea națională amenință să perturbe din nou relațiile.
Secretarul de stat Antony J. Blinken s-a întâlnit cu cel mai înalt oficial al orașului, secretarul Partidului Comunist Chen Jining, și „și-a exprimat îngrijorarea cu privire la politicile comerciale (chineze) și practicile economice non-piață”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.
Acesta a spus că Blinken a subliniat că Statele Unite caută o concurență economică sănătoasă cu China și „condiții de concurență echitabile pentru lucrătorii și firmele americane care operează în China”.
„Cele două părți au reafirmat importanța legăturilor dintre oamenii din Statele Unite și (China), inclusiv extinderea schimburilor între studenți, savanți și afaceri”, se arată în comunicat.
China, la rândul ei, s-a opus cu fermitate acuzațiilor americane de încălcare a drepturilor omului și sprijinului Washingtonului pentru Taiwan, insula autonomă pe care Beijingul o consideră propriul teritoriu și avertizează că ar putea fi anexată cu forța.
Secretarul de stat a aterizat la Shanghai la doar câteva ore după ce Senatul american a adoptat o lege care oferă un ajutor în valoare de 8 miliarde de dolari Taiwanului și regiunii indo-pacifice și care ar putea interzice la nivel național accesarea aplicației chineze TikTok.
De altfel, întregul sezon politic din Statele Unite pare să se arate tot mai complicat. Dată fiind apropierea alegerilor prezidențiale, democrații și republicanii promit să se arate mai duri față de China. Iar, dacă fostul președinte, Donald Trump, va fi reales, el ar putea prejudicia eforturile Beijingului și ale Washingtonului de a-și stabiliza relația.
Pe parcursul celor trei zile ale vizitei lui Blinken, o vizită care include și Beijingul, el intenționează să exercite presiuni asupra liderilor chinezi în privința mai multor probleme, cum ar fi sprijinul arătat Rusiei, exporturile chineze ieftine care, în opinia oficialilor americani, afectează locurile de muncă ale americanilor și agresivele manevre ale vaselor chineze în Marea Chinei de Sud, după cum le-a declarat prin telefon reporterilor un înalt oficial al Departamentului de Stat.
Blinken urmează să se întâlnească cu ministrul de externe al Chinei, Wang Yi. Nu se știe dacă el se va întâlni și cu președintele Chinei, Xi Jinping, așa cum s-a întâmplat cu ocazia ultimei sale vizite, efectuate în iunie.
Probabil că vizita aceea, prima efectuată în China de un secretar de stat american începând din 2018, a survenit în momentul cel mai nepotrivit în relațiile ultimilor ani dintre SUA și China.
Comunicațiile la nivel înalt de ordin militar au fost întrerupte, iar țările vecine s-au arătat îngrijorate, temându-se că cele două puteri ar putea intra în război.
De atunci, relațiile s-au mai dezmorțit oarecum. Ritmul economic al Chinei încetinește, iar Beijingul a adoptat un ton diplomatic mai relaxat, menit să atragă investiții străine. Deși continuă să avertizeze că Beijingul reprezintă o amenințare la adresa securității mondiale, Washingtonul a declarat că dorește să păstreze deschisă comunicarea.
În noiembrie, Biden și Xi au discutat timp de patru ore în apropiere de San Francisco. Ulterior, China a acceptat să-și reia cooperarea cu Statele Unite în lupta împotriva producției de fentanil la nivel mondial, ambele țări subliniind totodată importanța reluării relațiilor culturale. În această lună, cei doi lideri au discutat și la telefon.
Săptămâna trecută, înalți oficiali din sectorul apărării din ambele țări au participat la o videoconferință – primul contact serios începând de pe la sfârșitul anului 2022.
Dar acum apar noi surse de tensiune.
Oficialii occidentali s-au declarat tot mai îngrijorați de sprijinul pe care China l-ar putea acorda Rusiei în războiul acesteia din Ucraina. În timpul propriei sale vizite în China de la începutul acestei luni, secretarul trezoreriei (echivalentul american al ministrului de finanțe, n. red.), Janet Yellen, a avertizat că „urmările vor fi grave” dacă Beijingul oferă sprijin material. China a susținut că nu face asta, deși relațiile sale cu Moscova s-au adâncit.
În această lună, Xi l-a primit pe ministrul rus de externe, iar președintele Vladimir Putin urmează ca, în curând, să viziteze China.
Oficialii americani au mai reclamat și faptul că China inundă piețele internaționale cu vehicule electrice ieftine și cu panouri solare, afectând astfel companiile americane. China a respins acuzația, afirmând că miroase a protecționism.
Operațiunile agresive ale vaselor chineze în apele disputate cu Filipine și cu Japonia au provocat și ele îngrijorare, existând posibilitatea unor ciocniri care ar putea implica și Statele Unite – un aliat prin tratat al acestor țări.
Taiwanul – poate, cea mai delicată problemă a relațiilor dintre SUA și China – urmează ca, luna viitoare, să-și instaleze noul președinte, pe Lai Ching-te – dezagreat de Beijing ca susținător al independenței taiwaneze.
Cu ocazia obișnuitei sale conferințe de presă, întrebat fiind despre noul ajutor acordat de Congres Taiwanului, Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că o cooperare militară mai strânsă între SUA și Taiwan „nu ar asigura securitatea Taiwanului”, nefăcând „decât să escaladeze tensiunile din Strâmtoarea Taiwan”.
În cursul unei convorbiri telefonice avute cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, ministrul apărării din China, Dong Jun, a spus că China „respinge orice compromis” în privința Taiwanului, după cum reiese din textul chinez publicat.
Wang a refuzat să răspundă repetatelor întrebări legate de TikTok. El le-a pomenit reporterilor declarațiile anterioare ale Ministerului chinez al Comerțului, care subliniau că „se va opune ferm” vânzării acestei aplicații.
În Statele Unite, retorica împotriva Chinei ar urma să se intensifice, având în vedere că atât pentru democrați, cât și pentru republicani problema se numără printre puținele asupra cărora sunt de acord. Săptămâna trecută, în Pennsylvania, un fief al industriei oțelului, Biden a pledat pentru majorarea taxelor impuse importurilor de oțel din China.
Ambele țări au motive întemeiate să încerce să prevină o escaladare a tensiunilor. Statele Unite au cerut Chinei să ajute la o reținere a Iranului – o țară cu care ea se află în bune relații – împiedicându-l să-și transforme ostilitățile cu Israelul într-un adevărat război. Iar China dorește să oprească majorarea tarifelor din Statele Unite, având în vedere că exporturile intense au ajutat la echilibrarea crizei locative și au micșorat cheltuielile de consum.
Dar s-ar putea ca ambele țări să nu dispună de suficient spațiu pentru manevrele lor diplomatice din cauza opiniei publice, devenită tot mai dură în ambele țări.
„Există deja multe motive de iritare și probleme de neîncredere în cadrul acestor relații”, afirmă Allen Carlson, profesor de relații internaționale la Universitatea Cornell.
„Dacă ai o oală care stă să dea în clocot, nu e nevoie decât să mărești o dată sau de două ori flacăra ca să o faci să dea în foc”.
Surse: RADOR RADIO ROMÂNIA, AP
de Ion 26 Apr 2024 02:01
de Maria Mihalcea 26 Apr 2024 09:50
de Jay 26 Apr 2024 10:37
de Euractiv 27 Apr 2024 20:14