Guvernul israelian a încercat să detensioneze situația de la Muntele Templului din Ierusalim, anunțând că renunță la detectoarele de metale instalate. Recep Erdogan afirmă însă că Israelul vrea să le ia musulmanilor Moscheea Al-Aqsa.

După o lungă ședință, Cabinetul Netanyahu a luat decizia de renunța la detectoarele de metale instalate pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim și de a le va înlocui cu măsuri mai discrete de securitate, după ce inițiativa a dus la tensionarea situației în zonă. Deocamdată, înlăturarea detectoarelor nu i-a convins pe credincioșii musulmani să revină în moschee.

De ce au fost instalate detectoarele?

Pe 14 iulie, trei arabi israelieni au împușcat mortal doi polițiști. La rândul lor, cei trei au fost uciși de forțele de securitate israeliene. În urma incidentului, Israelul a interzis timp de două zile accesul pe Esplanada Moscheilor, apoi a instalat aceste detectoare care au provocat reacția violentă a palestinienilor, precum și manifestații de protest și reacții politice în mai multe state arabe, informează Reuters, preluată de Agerpres.

În semn de protest față de instalarea detectoarelor metalice, palestinienii au refuzat să treacă prin ele și s-au rugat pe străzile din apropierea moscheii.

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc o escaladare a evenimentelor sângeroase: cinci palestinieni au fost uciși în ciocniri cu forțele de securitate, iar numărul răniților a fost de ordinul sutelor.

În Iordania, un agent de securitate al Ambasadei israeliene a împușcat mortal un localnic care îl atacase și încă unul care se afla în apropiere, iar, într-o colonie evreiască din Cisiordania, un palestinian a ucis cu cuțitul trei evrei.

De ce a dus instalarea detectoarelor la tensiuni între evrei și palestinieni?

Detectoarele metalice sunt o prezență obișnuită peste tot în Israel, fie că e vorba de mall-uri, fie că e vorba de intrarea de la Zidul de apus (Zidul Plângerii). Pentru evrei, ele sunt o măsură necesară de siguranță, mai ales într-un loc sensibil precum Muntele Templului.

 

 

Palestinienii, în schimb, au fost luați prin surprindere, în primul rând pentru că decizia a fost una unilaterală, fără consultarea liderilor lor sau a Waqf, autoritatea religioasă musulmană care administrează Muntele Templului. Mai mult, ei au văzut inițiativa ca o tentativă a Israelului de a prelua controlul asupra acestui loc sfânt, afectând status quo-ul și așa fragil, notează cotidianul Haaretz.

Nu deține Israelul controlul asupra Muntelui Templului?

Da și nu. Cu toate că a fost preluat de Israel în timpul războiului de șase zile, din iunie 1967, Muntele Templului are un statut special. Israelul controlează toate intrările, complexul este administrat de Waqf, sub auspiciile Iordaniei - gardianul locurilor sfinte musulmane din Ierusalim.

Pe Muntele Templului, numit de musulmani și Sanctuarul Nobil, se află Moscheea Al-Aqsa - al treilea loc sfânt al musulmanilor după Mecca și Medina - și sanctualul Cupola Stâncii. 

Potrivit tradiției iudaice, aici a fost Templul lui Solomon, distrus de către babilonieni. În timpul dominației persane, templul a fost reclădit, pentru a fi distrus de romani. 

Legea israeliană interzice non-musulmanilor să se roage în sanctuarul musulman. Dar politicieni de dreapta și organizații pledează ca și evreii să se poată ruga în acest loc sacru.

Non-musulmanii au o intrare separată și pot vizita Muntele Templului doar în anumite intervale.

Nu și-au dat seama liderii israelieni că ciocnirile sunt inevitabile?

Cu siguranță, unii și-au dat seama. La scurt timp după instalarea detectoarelor, s-a aflat că armata și serviciul secret Shin Bet au fost împotriva inițiativei, avertizând asupra unor posibile violențe. Nu este însă prea clar cât de fermi au fost în exprimarea acestor avertismente, notează Haaretz.com.

De ce nu au fost retrase detectoarele imediat după declanșarea violențelor?

Dacă Israelul ar fi renunțat rapid la ele, ar fi dat impresia că a cedat presiunilor palestiniene. Totodată, premierul Benjamin Netanyahu s-a temut că advesarii săi politici îl vor taxa pentru că a dat semne de slăbiciune.

Marți, în pofida retragerii detectoarelor de metal, credincioșii musulmani au refuzat să intre în incintă, din cauza camerelor de supraveghere instalate de autoritățile israeliene, notează The Jerusalem Post.

Maariv informează că la Poarta Leilor, principalul punct de acces pentru musulmani, camerele video au fost îndepărate, dar au rămas cele din interiorul complexului.

Autoritatea religioasă musulmană care administrează Muntele Templului a anunțat că musulmanii vor intra în Al-Aqsa "doar atunci când toate manifestările de agresiune ale ocupației sioniste vor fi îndepărtate, iar situația va reveni la ceea ce era înainte de 14 iulie”.

De ce se implică Erdogan?

Greu de spus. În timp ce liderii din lumea musulmană au fost destul de discreți de la izbucnirea crizei între israelieni și palestinieni, Recep Erdogan nu s-a ferit să atace Israelul. În condițiile în care deține în prezent președinția rotativă a Organizației Cooperării Islamice, liderul de la Ankara a fost foarte activ și a a sunat mai mulți lideri din lumea musulmană pentru a-i convinge să ia o poziție.

Marți, președintele turc a declarat, la o reuniune a partidului său AKP că, sub pretextul eforturilor de combatere a terorismului, Israelul încearcă să preia Moscheia Al-Aqsa de la musulmani.

Totodată, el le-a cerut musulmanilor din întreaga lume să se ducă să viziteze moscheea de pe Templul Muntelui și să apere Ierusalimul.