Fostul cancelar german Gerhard Schröder, un apropiat al lui Vladimir Putin, se află la Moscova. Văzut de un reporter și întrebat ce caută în capitala rusă, el a susținut că e în vacanță. Soția lui susține altceva.

Kremlinul a confirmat prezenta sa și nu a exclus o întâlnire cu președintele rus. Soția lui Schröder a explicat ce caută fostul cancelar în Rusia. 

Soyeon Schröder-Kim a precizat pentru Der Spiegel că soțul e nu e în vacanță, ci va purta ”discuții despre politica energetică” și despre livrările de gaze prin Nord Stream 1.

Posturile germane de televiziune RTL și ntv au relatat că Schröder s-a cazat la un hotel din centrul Moscovei. Întrebat ce face acolo, fostul cancelar a răspuns: ”Sunt în vacanță pentru câteva zile. Moscova este un oraș frumos”.

Hotelul în care stă Schröder nu este departe de sediul companiei petroliere ruse Rosneft, relatează Welt Online. Fostul cancelar german a decis în luna mai să renunțe la funcția sa din cadrul consiliului de supraveghere al Rosneft, în urma presiunii publice și din propriul partid. Totodată, el a declarat că nu va accepta un post oferit în consiliul de supraveghere al companiei ruse de stat Gazprom.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a exclus ca Schröder să aibă o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, relatează Interfax.

Cei doi politicieni împărtășesc o veche prietenie.

”Nu e programată nicio întâlnire, dar nu excludem una”, a spus Peskov. 

Fostul cancelar social-democrat a fost criticat de ani de zile pentru legăturile sale cu Rusia și pentru legăturile strânse cu Putin. El este acuzat că nu s-a distanțat de președintele Putin după invadarea Ucrainei de către trupele rusești.

Schröder, pe care mulți social-democrați îl doresc exclus din SPD, a mai făcut o vizită la Moscova la începutul lunii martie și a vorbit cu Putin despre războiul din Ucraina.

Fostul cancelar a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung că Putin este cu siguranță interesat de negocieri pentru găsirea unei soluții.