Agitație mare în regiunea Styria: Președintele rus, Vladimir Putin, este invitat la nunta ministrului de externe al Austriei. Există o mulțime de speculații privind motivele vizitei.

Aproximativ 100 de persoane sunt invitate sâmbătă la nunta ministrului austriac de Externe, Karin Kneissl, cu omul de afaceri Wolfgang Meilinger. Printre invitați – unul foarte special: președintele Rusiei, Vladimir Putin. Oare de ce se duce liderul de la Kremlin în Austria, la o nuntă, în condițiile în care sâmbătă după-amiază are o întrevedere cu cancelarul german, Angela Merkel, la castelul Meseberg din Brandenburg, se întreabă Spiegel Online.

Participarea la nuntă este o oportunitate pentru Putin ca să demonstreze că nu este izolat, ci este binevenit în societatea unui stat membru UE, consideră politologul austriac Gerhard Mangott, de la Universitatea din Innsbruck.

Calul Troian al Rusiei în UE

O legătură pe plan personal între Putin și Kneissl e exclusă din start.

În vârstă de 53 de ani, Karin Kneissl nu e membră a niciunui partid, fiind nominalizată pentru conducerea diplomației de către populiștii de dreapta din FPÖ.

Prezența lui Putin la nuntă va avea efecte negative asupra politicii austriece. "Pentru Austria reprezintă un dezavantaj. Sporește neîncrederea și întărește convingerea că țara este calul troian al Rusiei în UE", a declarat pentru agenția DPA Mangott.

Putin a mai fost anul acesta în Austria. În iunie, el s-a întâlnit la Viena cu președintele Alexander Van der Bellen și cu cancelarul Sebastian Kurz. Atunci, Putin a pledat pentru un nou început în relațiile dintre UE și Rusia.

Putin a primit invitația de la Kneissl în timpul vizitei sale la Viena și a acceptat-o "cu bucurie", a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov. El a adăugat că nu poate divulga ce cadou le va oferi șeful statului rus celor doi miri.

În Ucraina, invitația adresată lui Putin a fost primită prost, mai ales că Austria deține Președinția Consiliului UE. ”Nunta este un lucru privat. Cu toate acestea, dacă îl inviți pe Vladimir Putin la nunta ta, nu mai ești neutră. De acum înainte, Austria nu mai poate fi un mediator în Ucraina”, a scris pe Twitter Hanna Hopko, președinta Comisiei pentru Afaceri externe din Parlamentul de la Kiev.

De pe urma prezenței la eveniment va beneficia nu doar Putin, ci și FPÖ, partid apropiat de Rusia, crede politologul Gerhard Mangott. "Contactele FPÖ cu Rusia au fost până acum la un nivel modest", a declarat expertul pentru cotidianul Der Standard. În 2016, Strache a încheiat un acord de cooperare cu Rusia Unită, partidul lui Putin. "Cu toate acestea, FPÖ nu a avut acces la Kremlin sau la Putin", a explicat Mangott.