Ce condiții pune Iranul europenilor pentru salvarea acordului nuclear
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a propus Franței, Marii Britanii și Germaniei condiții dure dacă doresc să salveze acordul nuclear din 2015. Una din ele este promisiunea de a nu declanșa noi discuții privind programul balistic.
Ayatollahul Khamenei le-a prezentat celor trei state europene, semnatare ale acordului nuclear iranian din 2015, condițiile pe care trebuie să le accepte pentru ca Iranul să nu denunțe înțelegerea, așa cum a făcut recent Washingtonul. Anunțul liderului iranian vine în contextual în care cele trei state fac eforturi să salveze acordul, notează Deutsche Welle.
Ce trebuie să accepte Franța, Germania și Marea Britanie:
- să se angajeze că vor evita lansarea unor negocieri privind programul balistic iranian sau acțiunile Iranului în Orientul Mijlociu.
- băncile europene trebuie să ofere garanții privind comerțul cu Teheranul.
- să cumpere în continuare petrol iranian, chiar și în cazul în care SUA decid să nu mai facă acest lucru.
- să ia atitudine împotriva sancțiunilor americane împotriva Iranului.
- să condamne SUA pentru blocarea unei rezoluții ONU care susținea acordul nuclear.
Lipsă de încredere
”Nu avem încredere în ele. Nu dorim să pornim un conflict cu aceste trei țări (Franța, Germania și Marea Britanie), dar nu avem încredere nici în ele”, a declarat Khamenei, avertizând că Iranul ar putea să reia programul de îmbogățire a uraniului, dacă nu sunt îndeplinite aceste condiții.
Cele trei state l-au criticat pe președintele american, Donald Trump, pentru denunțarea acordului încheiat în timpul Administrației Obama. Ele s-au angajat să mențină acordul, atât timp cât și Teheranul dorește acest lucru.
Condițiile lui Khamenei pun în încurcătură puterile europene, după ce acestea au încercat să ofere asigurări Washingtonului privind posibilitatea renegocierii actualului acord, astfel încât să include și prevederi privind programul balistic și politica externă a Iranului în Orientul Mijlociu.
Noul șef al diplomației americane, Mike Pompeo, a solicitat luni
ca toate statele semnatare să negocieze un nou acord, care să vizeze
nu doar programul nuclear iranian, ci și politica externă și de apărare a
acestei țări. El a avertizat Teheranul că se va confrunta cu ”cele mai puternice
sancțiuni din istorie”, dacă nu este de acord cu modificarea acordului din 2015.
Background
Pe 8 mai, președintele Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul.
Liderul de la Casa Albă a declarat că va reimpune sancțiunile economice contra Teheranului, ridicate în 2015 când s-a ajuns la acest acord. Trump a luat decizia retragerii în pofida opiniei unor dintre consilierii săi militari.
Criticând dur acordul încheiat în 2015 de SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania cu Iranul, Trump a susținut că înțelegerea nu a împiedicat Teheranul să finanțeze terorismul și să destabilizeze Orientul Mijlociu.
Președintele american a spus că sancțiunile vor fi la cel mai înalt nivel și orice țară care ajută Iranul va avea de suferit.
Într-o declarație comună, Franța, Germania și Marea Britanie și-au exprimat regretul față de anunțul președintelui SUA. Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a anunțat că UE e ”decisă să mențină” acordul.
Khamenei: Trump va dispărea în istorie
După ce secretarul de stat american, Mike Pompeo a amenințat Iranul cu ”cele mai dure sancțiuni din istorie, Khamenei a susținut pe site-ul său oficial de internet că "Republica Islamică nu poate trata cu un guvern care încalcă cu ușurință un tratat internațional, își retrage semnătura și, într-un spectacol teatral, se laudă cu retragerea, la televiziune", relatează Reuters, preluată de Agerpres.
Insistând că Teheranul a respectat acordul semnat în 2015 cu SUA, China, Rusia, Regatul Unit, Franța și Germania, Khamenei l-a avertizat pe actualul președinte al SUA că ”va avea aceeași soartă ca și predecesorii săi, Bush și neoconservatorii și Reagan, și va dispărea din istorie".
Comentarii