Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a promovat intens planul de pace în 10 puncte, discutându-l, printre alții, cu președintele SUA, Joe Biden, și îndemnând liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan.

Reuters prezintă miercuri conținutul acestui plan și ecourile pe care le-a avut la nivel mondial, relatează Agerpres.

Planul prevede:

1. Siguranța radiologică și nucleară, cu accent pe restabilirea securității în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.

2. Securitatea alimentară, incluzând protejarea și asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace națiuni din lume.

3. Securitatea energetică, cu accent pe restricțiile de preț asupra resurselor energetice rusești, precum și pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice, din care jumătate a fost afectată de atacurile rusești.

4. Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților, inclusiv a prizonierilor de război și a copiilor deportați în Rusia.

5. Restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei - despre care Zelenski a spus că "nu poate fi negociată" - și reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU.

6. Retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

7. Justiție, care să includă înființarea unui tribunal special care să judece crimele de război rusești.

8. Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare și refacerea instalațiilor de tratare a apei.

9. Prevenirea escaladării conflictului și construirea unei arhitecturi de securitate în spațiul euro-atlantic, incluzând garanții pentru Ucraina.

10. Confirmarea încheierii războiului, care să includă un document semnat de părțile implicate.