Președintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Rusia va lovi noi ținte dacă Statele Unite ale Americii vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune, a relatat duminică agenția de presă oficială rusă TASS.

În cazul în care astfel de rachete vor fi livrate, vom lovi acele ținte pe care până acum nu le-am lovit, a declarat Putin, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat Rossia-1.

„Dacă ajung să le furnizeze, vom trage concluziile care se impun și vom folosi armele noastre, de care nu ducem lipsă, pentru a ataca acele obiective pe care până acum nu le-am lovit”, a susținut șeful de la Kremlin, citat de EFE.

Potrivit Reuters, Putin nu a indicat ce ținte are în vedere Rusia să lovească în cazul în care țări occidentale încep să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune.

Ucraina caută să intre în posesia unor sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS), precum M270 și M142 HIMARS, pentru a lovi trupele și depozitele de armament din ariergarda forțelor ruse.

Președintele american Joe Biden a anunțat în această săptămână un plan de a dota Ucraina cu sisteme de rachete de precizie de tip HIMARS, după ce a primit asigurări că autoritățile de la Kiev nu le vor folosi pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei.

Potrivit AFP, Putin a mai spus că toată „agitația” în jurul livrării de armament nou Kievului are ca scop „prelungirea conflictului”.

Însă, deși oficiali ruși au avertizat că decizia americanilor de a furniza Ucrainei sisteme de rachetă avansate ar putea intensifica războiul, Putin a susținut că o astfel de măsură nu se va traduce prin schimbări fundamentale pe câmpul de luptă.

„Înțelegem că această livrare (de sisteme de rachetă avansate) din Statele Unite și din alte câteva țări are ca scop să compenseze pierderile înregistrate la acest echipament militar. (...) Nu e nimic nou. Nu schimbă nimic în esență”, a spus Putin.