Comisia Europeană a lansat luni o consultare publică privind știrile false și dezinformarea on-line și a creat un Grup de experți la nivel înalt, format din reprezentanți ai mediului academic, ai platformelor on-line, ai presei și ONG-urilor.

Lucrările Grupului de experți la nivel înalt și rezultatele consultării publice vor fi integrate într-o strategie europeană de combatere a proliferării știrilor false, strategie pe care Comisia ar urma să o prezinte în primăvara anului 2018.

Consultarea publică va fi deschisă participării până la mijlocul lunii februarie. Ea se adresează cetățenilor, platformelor de comunicare socială, organizațiilor de știri (posturi de televiziune și radio, presă scrisă, agenții de presă, presă on-line și verificatori ai veridicității informațiilor), cercetătorilor și autorităților publice.

Comisia vrea să afle ce cred respondenții că se poate face la nivelul UE pentru a le oferi cetățenilor instrumente eficiente de identificare a informațiilor verificate și credibile, care să le permită în același timp să se adapteze rapid la provocările erei digitale.

Consultarea are trei componente principale:

  • delimitarea problemei – cum sunt percepute știrile false de către cetățeni și părțile implicate, în ce măsură publicul este conștient de acțiunile de dezinformare on-line, câtă încredere are în diferite mijloace mass-media.
  • evaluarea măsurilor luate deja de platforme, presa de știri și organizațiile societății civile pentru a combate răspândirea știrilor false în mediul on-line; formularea pozițiilor privind rolurile și responsabilitățile părților implicate.
  • identificarea eventualelor măsuri care ar putea să consolideze accesul publicului la informații verificate și fiabile și să împiedice răspândirea dezinformării on-line.

Cum vor fi selectați experții?

Comisia Europeană invită experții să-și exprime interesul de a deveni membri ai Grupului de experți la nivel înalt privind știrile false. Grupul va ajuta Comisia să delimiteze problema, să definească rolurile și responsabilitățile părților implicate, să înțeleagă dimensiunea internațională a fenomenului, să ia act de pozițiile actorilor relevanți și să formuleze recomandări, potrivit unui comunicat al Executivului de la Bruxelles.

Pe cât posibil, Grupul ar trebui să includă câțiva reprezentanți din fiecare domeniu de expertiză, atât din mediul academic cât și din rândul societății civile. Comisia vizează o selecție echilibrată a experților. Doritorii își pot exprima interesul până la mijlocul lunii decembrie. Grupul de experți la nivel înalt ar trebui să-și înceapă activitatea în ianuarie 2018 și va funcționa timp de câteva luni.

"Libertatea de a primi și partaja informații și pluralismul mass-mediei sunt consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE. Trăim în vremuri în care fluxul de informații și dezinformarea au devenit aproape copleșitoare. De aceea trebuie să le oferim cetățenilor noștri instrumentele cu care să poată să identifice știrile false, să-și recâștige încrederea în mediul on-line și să gestioneze informațiile pe care le primesc", a declarat prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans.