Premieră în UE: Colegiul comisarilor a aprobat, miercuri, un instrument de asistență pentru o criză umanitară în interiorul Uniunii. Grecia și alte țări afectate de numărul mare de refugiați vor primi în total 700 milioane de euro.

Comisia Europeană a precizat că este necesar să se acorde neîntârziat un sprijin de urgență în mai multe state membre care găzduiesc un mare număr de refugiați pe teritoriul lor.

Ajutorul în valoare de 700 de milioane de euro este disponibil imediat, a anunțat comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

"Fără a pierde niciun moment, trebuie să folosim toate mijloacele posibile pentru a preveni suferința umanitară în interiorul frontierelor noastre. Prin propunerea prezentată astăzi vor fi puse la dispoziție 700 de milioane de euro pentru a se oferi ajutor acolo unde acesta este imperios necesar”, a spus Stylianides, adăugând că așteaptă ca guvernele europene și Parlamentul European să susțină rapid această propunere.

De această sumă, acordată până în 2018, vor putea beneficia statele membre ale căror capacități de răspuns se dovedesc insuficiente pentru a face față unor situații de urgență și unor circumstanțe excepționale, cum ar fi afluxul brusc de refugiați.

Banii vor fi acordați pentru satisfacerea nevoilor de bază, precum hrană, adăpost și medicamente, ale refugiaților care sosesc în statele membre ale UE. Ajutorul este unul suplimentar față de sumele oferite statelor membre pentru fiecare refugiat primit. 

Suma nu va fi suficientă probabil, în condițiile în care Grecia a solicitat, marți, Uniunii Europene un ajutor în valoare de aproape o jumătate de miliard de euro. Atena estimează că, în luna martie, vor veni circa 100.000 de refugiați, cei mai mulți din Turcia, pe cale maritimă.