Un atac care a surprins chiar și apărarea Israelului, de obicei foarte atentă la tot ce se întâmplă.

Ofensiva la scară largă a militanților din Gaza a provocat moartea a sute de israelieni, provocând promisiuni de răzbunare din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu și o serie de atacuri aeriene israeliene, notează Il Messaggero.

"Cetățeni ai Israelului, suntem în război – nu într-o operațiune – în război", a spus Netanyahu într-un mesaj video la scurt timp după ce gruparea militantă Hamas, care controlează enclava de coastă Gaza, a tras o mulțime de rachete și a trimis oameni înarmați în Israel, sâmbătă, într-un atac pe mai multe direcții și fără precedent în lungul conflict.

Până la căderea nopții, atacurile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza au ucis sute de palestinieni și au rănit peste 1.600 de persoane, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății. Soarta mai multor ostatici, inclusiv soldați israelieni, pe care Hamas pretinde că i-a capturat, este încă necunoscută.

Ce s-a întâmplat?

Sâmbătă, în jurul orei locale 6:30 s-au auzit sirene în nord până în zona Tel Aviv, la est până la Beer Sheba și în alte localități intermediare, în timp ce rachetele zburau deasupra Israelului. Militanții din Gaza au intrat, apoi, pe teritoriul israelian pe uscat, pe mare și în aer, unii folosind parapanta motorizată.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat diferiți bărbați înarmați mascați într-un camion, care conduceau pe o stradă din orașul israelian Sderot, care se află în apropiere de granița cu Gaza.

IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) au declarat că în jur de 2.200 de rachete au fost lansate în Israel. Potrivit Hamas, cifra ar fi egală cu 5.000. Pentru a face să se înțeleagă amploarea situației, aproximativ 4.000 de rachete au fost lansate din Gaza în Israel în timpul războiului de 50 de zile din 2014.

Comandantul militar al Hamas, Muhammad Al-Deif, a numit operațiunea "Furtuna Al-Aqsa" și a afirmat că asaltul asupra Israelului este un răspuns la atacurile asupra femeilor, profanarea moscheii al-Aqsa din Ierusalim și asediul în curs din Gaza. Hamas a afirmat că a capturat soldați israelieni, postând pe rețelele de socializare videoclipuri cu soldații presupus capturați. Videoclipurile geolocalizate și autentificate de CNN sugerează că cel puțin un soldat israelian a fost luat prizonier de către grup.

Cum a răspuns Israelul?

Ca răspuns la atac, Israelul a lansat operațiunea "Săbii de fier", lovind o serie de ținte din Fâșia Gaza. "IDF consolidează sudul și comunitățile din jurul Fâșiei Gaza cu diferite forțe operaționale", a spus Hagari într-un comunicat. IDF a descris atacul drept "masiv". În jurul prânzului, ora locală, lupte au avut loc la sol în cel puțin șapte localități din țară.

Purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Richard Hecht, a declarat pentru CNN că "zeci de mii" de rezerviști israelieni au fost chemați în ajutor, adăugând că speră să "nu mai existe teroriști în viață în Israel" până la sfârșitul zilei.

Palestinienilor li s-a interzis să treacă punctele de control pentru a ajunge la Ierusalim din Cisiordania, iar Israelul a anunțat că închiderea tuturor instituțiilor de învățământ.

Cum s-a ajuns până aici?

Tensiunile între Israel și palestinieni au existat încă dinainte de fondarea națiunii în 1948 și conflictul a făcut deja mii de morți de ambele părți. Anul acesta, violența a fost deosebit de accentuată. Numărul palestinienilor – militanți și civili – uciși în Cisiordania ocupată de forțele israeliene este cel mai mare din aproape două decenii. Același lucru este valabil și pentru israelieni și străini – majoritatea civili – uciși în atacurile palestiniene.

Israelul și Hamas au fost implicați în conflicte armate, care datează de la Prima Intifada palestiniană din 1987 sau împotriva ocupației israeliene a Fâșiei Gaza și Cisiordaniei.

Israelul a cucerit Gaza de la Egipt în războiul din 1967, apoi s-a retras în 2005. Teritoriul, unde locuiesc aproximativ două milioane de palestinieni, a căzut sub controlul Hamas în 2007, după un scurt război civil cu Fatah, o facțiune rivală palestiniană care este coloana vertebrală a țării.

După ce Hamas a preluat controlul asupra Gazei, Israelul și Egiptul au impus un asediu strict asupra teritoriului, care este încă în curs. Israelul menține, de asemenea, o blocadă aeriană și navală asupra Gazei. Înainte de operațiunea de sâmbătă, ultimul război dintre Hamas și Israel datează din 2021. A durat 11 zile, timp în care au fost uciși cel puțin 250 de oameni în Gaza și 13 în Israel.

Atacul de sâmbătă a venit cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la războiul din 1973, când vecinii arabi ai Israelului au lansat un atac surpriză asupra Israelului în timpul Yom Kippur, ziua sfântă a calendarului evreiesc, pe 6 octombrie 1973.

Ce este Hamas?

Hamas este o organizație islamică cu o aripă militară născută în 1987 din Frații Musulmani, un grup islamic sunnit fondat la sfârșitul anilor 1920, în Egipt. Cuvântul "Hamas" este un acronim pentru "Harakat Al-Muqawama Al-Islamia", care în arabă înseamnă Mișcarea de Rezistență Islamică.

Grupul, la fel ca majoritatea facțiunilor și a partidelor politice palestiniene, insistă asupra faptului că Israelul este o putere ocupantă și că încearcă să elibereze teritoriile palestiniene. Consideră Israelul un stat ilegitim.

Refuzul său de a recunoaște Israelul este unul dintre motivele pentru care a respins discuțiile de pace în trecut. În 1993 s-a opus Acordurilor de la Oslo, un pact de pace între Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP). Grupul se prezintă ca o alternativă la Autoritatea Palestiniană (AP), care a recunoscut Israelul și s-a angajat cu acesta în multiple inițiative de pace eșuate.

Autoritatea Palestiniană este astăzi condusă de Mahmoud Abbas și are sediul în Cisiordania ocupată de Israel.

Hamas a revendicat numeroase atacuri împotriva Israelului de-a lungul anilor și a fost desemnată organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel. Israelul își acuză inamicul său îndârjit, Iranul, că sprijină Hamas.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA