Grupul libanez Hezbollah a bombardat pozițiile IDF încă din prima zi a războiului Israelului împotriva Hamas: liderii săi amenință Tel Aviv cu deschiderea unui al doilea front, relatează Euronews.

Printre principalele obiective ale grupului Hezbollah, creat în urmă cu mai bine de 40 de ani, se numără instaurarea unui regim islamic în Liban și distrugerea Statului Israel.

Astăzi, Hezbollah (în arabă, "partidul lui Allah") este definit drept un "stat într-un stat", iar luptătorii săi controlează o parte semnificativă a zonelor șiite din sudul și estul Libanului.

Până de curând, aripa politică a mișcării și partenerii săi de coaliție aveau majoritatea absolută în Parlamentul libanez.

"Este un adversar formidabil", a declarat Nicholas Blanford, expert la think tank-ul Atlantic Council, pentru Euronews. "Dacă ar izbucni un război la scară largă între Hezbollah și Israel, ceea ce s-ar întâmpla în Gaza ar părea o plimbare în parc. Organizația susținută de Iran s-a pregătit pentru posibilitatea unui război la scară largă cu Israelul în ultimii 17 ani".

Cu toate acestea, potrivit lui Blanford, dacă ar izbucni războiul, "Libanul ar fi ras de pe fața pământului", deoarece Israelul are mult mai multă putere de foc.

În același timp, potrivit expertului, Israelul va primi o contra-lovitură nemaivăzută din 1948.Potrivit experților, numărul formațiunilor militare Hezbollah ar putea varia de la 20.000 la 30.000 de militanți. Grupul are un arsenal de 150.000 de rachete, tancuri și artilerie de rachete: armele cu rază lungă de acțiune sunt considerate cele iraniene Zelzal-2 și Fateh-110. Aceste sisteme folosesc rachete grele de calibru mare, capabile să atace ținte la o distanță de 200-300 de kilometri.

"Aceasta înseamnă că, în cazul unui atac, infrastructura israeliană ar fi grav deteriorată sau distrusă, inclusiv aeroporturi, centrale electrice și instalații militare din toată țara, permițând conflictului de la granița de nord să escaladeze într-un război la scară largă", afirmă Nicholas Blanford.

Israelul a fost principalul dușman al grupării Hezbollah de la ocuparea sudului Libanului de către armata israeliană în 1978, amintește Kali Robinson, expert la Consiliul pentru Relații Externe.

Hezbollah este responsabil pentru atacurile împotriva israelienilor din străinătate, inclusiv atacul cu mașina-bombă din 1994 asupra unui centru comunitar evreiesc din Argentina, care a ucis 85 de persoane, și atacul asupra Ambasadei Israelului din Londra.

Chiar și după retragerea Israelului din sudul Libanului în 2000, conflictul cu Hezbollah a continuat, în special în regiunea de graniță disputată Shebaa Farms.

"Confruntările periodice dintre Hezbollah și Forțele israeliene au escaladat într-un război de luni de zile în 2006, în timpul căruia luptătorii grupului au tras mii de rachete pe teritoriul israelian", scrie Robinson.

Uniunea Europeană a clasificat Hezbollah drept organizație teroristă în 2013: trei ani mai târziu, Liga Arabă a urmat exemplul UE.

În cazul unui nou conflict pe scară largă între Israel și Hezbollah, mișcarea libaneză va primi o lovitură serioasă, indiferent de rezultatul războiului, spune Nicholas Blanford.

"Nu există nicio garanție că Hezbollah va fi capabilă să se reînarmeze și să își revină cu aceeași viteză și eficacitate, ca după războiul din 2006. Totodată, miza în interiorul țării va fi foarte mare: Hezbollah nu mai este la fel de populară în Liban cum a fost cândva, în special în rândul comunităților non-șiite. Dacă ar fi clar că Hezbollah trage Libanul – care se confruntă în prezent cu o criză economică gravă – într-un război devastator cu Israelul, puțini libanezi i-ar mulțumi".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA