Israelul acuză agenția ONU pentru refugiații palestinieni că a fost infiltrată de Hamas și spune că unii dintre angajații săi au participat la atacurile din 7 octombrie 2023, scrie „Le Point” (Franța).

Israelul interzice UNRWA pe teritoriul său. Activitățile agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) trebuie să înceteze până joi, 30 ianuarie. „În conformitate cu legislația israeliană aplicabilă […], UNRWA trebuie să își înceteze operațiunile în Ierusalim și să evacueze toate clădirile pe care le folosește în oraș, cel târziu pe 30 ianuarie”, a scris vineri ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU.Se referă la votul din parlament din 28 octombrie 2024, care a aprobat o lege care interzice după 90 de zile activitățile agenției în Israel, inclusiv în Ierusalimul de Est, zona orașului sfânt anexată de Israel, unde UNRWA are școli și centre de sănătate, printre altele. Interdicția a fost adoptată după ce IDF a făcut noi acuzații împotriva membrilor agenției ONU de participare la masacrele din 7 octombrie.

Confruntarea durează de ani de zile între organismul umanitar și autoritățile israeliene, care îl acuză de ambivalență, ba chiar de complicitate cu Hamas. Tensiunile au escaladat în urma atacului terorist din 7 octombrie 2023. Israelul acuză agenția – care are 13.000 de angajați în Fâșia Gaza – că a fost infiltrată de membri ai mișcării islamiste palestiniene. IDF acuză, de asemenea, o duzină dintre angajații săi că au fost implicați direct în pogrom.

Acuzată de implicare în pogrom

Potrivit autorităților israeliene, doisprezece membri ai organizației au participat direct la masacrele Hamas din 7 octombrie. Alte șapte nume au fost adăugate ulterior pe listă. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut imediat o anchetă a Oficiului ONU pentru Servicii de Supraveghere Internă. Concluziile, făcute publice, au stabilit că nouă angajați s-ar putea să fi fost implicați în atacul Hamas și au fost concediați.Antonio Guterres a numit, de asemenea, un comitet independent pentru a evalua „neutralitatea” agenției. Comitetul, prezidat de fostul ministru francez de externe Catherine Colonna, a concluzionat că UNRWA are „probleme persistente de neutralitate”.

Acuzată că a deținut ostatici în Gaza

De asemenea, agenția ONU este acuzată că a jucat un rol în detenția ostaticilor din Gaza. Potrivit televiziunii israeliene Channel 13, cele trei ostatice israeliene eliberate în timpul primei faze a acordului de armistițiu au susținut că și-au petrecut o parte din captivitate în adăposturi aparținând UNRWA. „Fostele ostatice Romi Gonen, Emily Damari și Doron Steinbrecher au fost ținute o parte din captivitate în adăposturile ONU din Gaza destinate civililor”, susține postul de televiziune. „Teroriștii au profitat de taberele ONU pentru a găzdui ostatici, știind că IDF nu va ataca complexul, asigurându-și astfel securitatea”, a continuat aceeași sursă.UNRWA a fost deja acuzată de detenția de ostatici israelieni. O prizonieră în vârstă de peste 80 de ani, eliberată în cadrul armistițiului din noiembrie 2023, a susținut că a fost ținută în podul unei angajate a agenției ONU.

Sursa: Rador Radio România