Închiderea graniţelor, reintroducerea taxelor vamale: După victoria istorică, extrema dreaptă din Franţa are planuri concrete. Iar Marine Le Pen are câteva idei despre cum vrea să schimbe Europa.

"Tsunami", "Vântul mâniei", "Şoc": Mass-media din Franţa s-a întrecut în astfel de metafore pentru a descrie rezultatul istoric obţinut de extrema dreaptă în alegerile regionale. "Franţa a căzut pe front", a titrat ziarul gratuit "20 de minute", notează Spiegel Online.

Şase milioane de francezi au votat, în primul tur al alegerilor regionale, Frontul Naţional (FN), partid care a câştigat şase din cele 13 regiuni. Liderul formaţiunii, Marine Le Pen, a obţinut un important 40% în nordul ţării, iar nepoata ei Marion Maréchal-Le Pen a câştigat în sud, cu un avantaj la fel de clar.

Până acum, Frontul Naţional avea bastioane în nord, în Provence şi în Alsacia, dar după aceste alegeri a devenit a treia forţă politică la nivel naţional, alături de conservatori şi de socialişti. 

Chiar dacă FN nu va repeta succesul şi în turul al doilea din 13 decembrie, Marine Le Pen poate fi un contracandidat dificil pentru socialişti şi conservatori. Iar o eventuală victorie ar avea urmări catastrofale pentru Europa şi pentru cooperarea franco-germană.

Programul ei ţine cont de temerile francezilor – terorism, imigraţie, islamism – şi preocupările ce au legătură cu starea economiei. În plus, Marine Le Pen a reuşit cu ingeniozitate să modernizeze discursul ideologic al tatălui său, Jean-Marine Le Pen: în loc de lozinci antisemite recurge la arsenalul naţionalist şi socialist.

Închiderea frontierelor, sfârşitul liberului schimbului, renunţarea la moneda unică: Frontul Național propune un protecționism, prin care promite "recâştigarea suveranităţii". Oxigen pentru o populație care a văzut cum veniturile şi beneficiile sociale sunt afectate de concurenţa adusă de globalizare.

Nu e de mirare că promisiunile FN se adresează nevoilor de bază ale cetăţenilor:

  • majorarea salariului minim cu 200 de euro
  • revenirea la vârsta de pensionare de 60 de ani
  • taxe pe importuri

Europa: inamicul principal

În aceste condiţii, Uniunea Europeană este principalul inamic în viziunea Frontului Naţional: pentru extremiştii de dreapta Bruxelles-ul este un avocat al "federalizării forţate” şi al unei politici de austeritate brutale. Cât despre politicienii din Parlamentul European, aceştia sunt văzuţi ca promotori ai globalizării, dirijaţi de Fondul Monetar Internaţional şi de Statele Unite. UE este, aşa cum o prezintă Frontul Naţional, responsabilă pentru economia bolnavă a Franţei şi pentru creşterea dramatică a şomajului.

Nici Germania nu scapă de criticile FN: Cancelarul Angela Merkel încearcă să instaureze "o Europă germană”, în timp ce socialiştii preşedintelui Francois Hollande sunt doar nişte slujitori supuşi Berlinului. 

Propunerea extremei drepte privind reintroducerea monedelor naţionale ar putea declanşa o devalorizare sinucigaşă în Europa, cu consecinţe profunde asupra coeziunii sociale.   

"Programul Frontului Naţional este exact opusul a ceea ce este necesar pentru o relansare a economiei", a declarat Pierre Gattaz, preşedintele asociaţiei patronale din Franţa, înainte de alegerile regionale." Nu poţi închide graniţele. Nu poţi să confunzi problemele economice cu cele de securitate”, a avertizat el.

Marine Le Pen merge însă înainte, convinsă că formaţiunea sa are soluţii pentru toate problemele cetăţenilor. "Alegătorii şi-au exprimat în mod clar dorinţa pentru o alternativă la un sistem muribund, incompetent şi inflexibil", a spus ea, după victoria din primul tur al regionalelor.