Ministrului italian al apărării, Guido Crosetto, i se pare că, cel puțin până acum, creșterea exponențială a fenomenului migrator care pleacă de pe coastele africane este, într-o măsură considerabilă, parte a unei strategii clare de război hibrid.

''Mi se pare că putem spune că, cel puțin până acum, creșterea exponențială a fenomenului migrator care pleacă de pe coastele africane este, într-o măsură considerabilă, parte a unei strategii clare de război hibrid pe care divizia Wagner, mercenarii plătiți ai Rusiei, o implementează, folosindu-se de ponderea sa relevantă în unele țări africane''.

Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a fost primul care a reiterat acuzația guvernului, printr-o notă publicată la scurt timp după summitul de la Palazzo Chigi cu premierul Giorgia Meloni, viceprim-miniștrii Antonio Tajani și Matteo Salvini, ministrul de interne Matteo Piantedosi și directorii serviciilor secrete, scrie IlSole24Ore.

Crosetto: ''UE și NATO trebuie să deschidă ochii pe frontul din sudul Europei''

''Ar fi potrivit ca UE, NATO și Occidentul, așa cum și-au dat seama că atacurile cibernetice fac parte din confruntarea globală inițiată de conflictul ucrainean - a continuat Crosetto - să înțeleagă astăzi că și frontul sud-european devine pe zi ce trece din ce în ce mai periculos. De asemenea, ar trebui să țină cont de faptul că imigrația necontrolată și continuă, adăugată crizei economice și sociale, devine o modalitate de a lovi țările cele mai expuse, mai ales Italia, și alegerile lor geostrategice''.

Avertismentul adresat NATO este clar: Alianța riscă să se destrame ''dacă țările cele mai expuse represaliilor de diferite tipuri (cum ar fi deschiderea "robinetelor" de imigrație de către unele state) sunt lăsate singure''.

În replică, liderul Wagner, Evgheni Prigojin a declarat: ''Crosetto ar trebui să privească mai puțin în alte direcții și să se ocupe de problemele sale, pe care probabil nu a reușit să le rezolve. Nu suntem conștienți de ce anume se întâmplă cu criza migrației, nu ne ocupăm cu ea, avem o grămadă de alte probleme cu care ne confruntăm''. Mesajul a fost completat cu o insultă foarte grea în rusă: «Crosetto „mudak”» 

Preocuparea lui Meloni și Tajani

În același timp, Tajani, întâlnindu-se cu premierul Benjamin Netanyahu în Israel, a transmis același mesaj de ''îngrijorare'' vizavi de faptul că ''mulți migranți sosesc din zonele controlate de grupul Wagner. Nu aș vrea să existe o încercare de a împinge migranții spre Italia''.

''Ar fi mai ușor să băgăm capul în nisip, să-i lăsăm pe mafioți să decidă cine trebuie să vină la noi, adică doar cei care au bani să-i plătească pe acei mafioți, și să-i lăsăm pe mercenarii lui Wagner și pe fundamentaliști să continue să dicteze în Africa'', a declarat și premiera Giorgia Meloni.

Numărul plecărilor din Tunisia: a crescut de aproape zece ori

Dar cum se explică acest "j'accuse" la unison al Guvernului italian și întrebarea și răspunsul cu Moscova?

Prin faptul că în mai puțin de trei luni, de la începutul lunii ianuarie până pe 13 martie, pe țărmurile italiene au debarcat 20.017 migranți, față de 6.152 în aceeași perioadă a anului trecut. Iar numărul plecările bărcilor din Tunisia a crescut de aproape zece ori: de la 1.360 de imigranți, la 12.083. 

Grupuri criminale active în Africa de Nord

''Supravegheatele speciale'' ale acestei situații sunt Tunisia și Libia, țări din care până pe 13 martie au plecat ambarcațiuni cu 7.057 de persoane la bord, față de cele 3.925 de anul trecut.

Raportul anual privind politica de securitate a informațiilor consacră o amplă analiză dedicată ''activismului rețelelor criminale'' din aceste două țări: în Libia denunță ''prezența rețelelor infracționale structurate cu proiecții transnaționale, atestate în special în Zuwarah, Az Zawiyah și Sabratah'', în timp ce în Tunisia – alături de grupurile criminale autohtone – semnalează apariția ''unor asociații criminale formate din cetățeni tunisieni și italieni implicați în diferite traficuri ilicite, inclusiv în sprijinirea și favorizarea imigrației ilegale''. 

Unde operează milițienii Wagner?

Același raport surprinde prezența companiei militare private ruse Wagner (înființată în 2013 și numită astfel în onoarea compozitorului german Richard Wagner) în Ucraina, dar și într-un grup de țări africane: Libia, Mozambic, Africa Centrală. Republica, Mali, Sudan.

După cum subliniază ISPI, jumătate din cele 27 de state în care a fost detectată până în 2021 prezența companiilor militare ruse private se aflau în Africa subsahariană.

Un avans impresionant, începând din 2017, care l-a transformat pe Prigojin dintr-un vânzător de hot dog în manager de catering la Kremlin, fiind răsplătit pentru activitatea mercenarilor săi cu concesii miniere care în ultimii patru ani i-au adus peste 250 de miliarde de dolari, în ciuda sancțiunilor occidentale care încercau în zadar să blocheze aceste venituri. 

Strategia Moscovei și rolul geostrategic al mercenarilor

Wagner a devenit treptat un instrument politic, adaugă ISPI, deoarece ''Moscova poate desfășura contingente militare pe care nu le recunoaște oficial, în țări bogate în resurse, cu o guvernare slabă, unde oferă sprijin militar, tehnic și logistic în schimbul unor servicii economice și geopolitice''. Și pe măsură ce războiul din Ucraina evoluează, milițienii ''asumă un rol militar și geostrategic din ce în ce mai evident pentru Moscova, atât în Europa, cât și în alte părți''.

La rândul lor, agenții serviciilor secrete italiene sunt convinși că în spatele creșterii numărului plecărilor migranților în Italia se află amprenta grupării Wagner, forte prezentă în Libia, unde supraveghează puțurile de petrol și operează din 2018 la Cirenaica, în estul țării, pentru a-l sprijini pe generalul Khalifa Haftar în războiul civil împotriva guvernului de la Tripoli. 

Încercare de destabilizare a Libiei

Surse de la Tripoli, contactate de agenția italiană Adnkronos, au confirmat luni că în Libia s-ar afla până la 2.000 de milițieni plătiți de ruși și că aceștia folosesc fluxurile de migranți către Europa ca ''un instrument pentru a șantaja Occidentul în general și Italia în particular'', în contextul războiului hibrid purtat de Moscova.

Război care include destabilizarea continuă a Libiei, care de altfel și în ultimele zile a respins inițiativa de pace a trimisului ONU, Abdoulaye Bathily, ce vizează aprobarea unei foi de parcurs și aprobarea unei legi electorale până în iunie, pentru a organiza apoi alegeri până la sfârșitul anului.

Sursa: RADOR