Țările europene cochetează cu relaxarea mai multor restricții, deși vârful epidemiei nu a trecut.

Cea mai curajoasă e Austria, unde de mâine se vor aplica mai multe relaxări. Pe parcursul lunii mai, în mod gradual, se va renunța la mai multe restricții. Cabinetul condus de Sebastian Kurz a fost încurajat în luarea acestor decizii de faptul că primul val de relaxare - deschiderea magazinelor de mici dimensiuni la mijlocul lunii aprilie - nu a dus la o creștere alarmantă a numărului de infectări.

O relaxare graduală a restricțiilor va avea loc și în Irlanda. Modificări vor fi făcute la fiecare două-patru săptămâni, dar Guvernul va interveni în cazul în care va crește numărul infectărilor în urma unor măsuri de relaxare. 

Slovenia și Ungaria au anunțat joi o relaxare, începând de luni, 4 mai, a restricțiilor impuse pentru încetinirea propagării pandemiei de COVID-19, excepția făcând capitala ungară Budapesta din cauza numărului mare de contaminări înregistrate, potrivit France Presse,, preluată de Agerpres.

Guvernul ungar autorizează redeschiderea teraselor restaurantelor, a băilor termale și a muzeelor în aer liber în provincie, dând undă verde totodată antrenamentele sportivilor profesioniști. Regulile de distanțare socială și purtarea obligatorie a măștilor în mijloacele de transport în comun, precum și în magazine vor trebui însă respectate în continuare.

Slovenia intenționează să ofere sportivilor profesioniști dreptul de a-și relua activitatea și să ridice restricțiile la deplasările interne. Proprietarii de restaurantele și administratorii barurilor vor avea dreptul să servească de luni clientela în exterior dacă respectă norme stricte sanitare. Cea mai mare parte a bibliotecilor și muzeelor vor putea să-și primească din nou publicul, ca și magazinele cu o suprafață mai mică de 400 de metri pătrați și saloanele de coafură.

Tot de la 4 mai se vor introduce măsuri de relaxare și în Cipru, unde va fi reluată activitatea principalelor șantiere de construcție și vor fi redeschise magazinele și piețele. Sectorul public își reia și el activitatea, dar centrele comerciale, parcurile, falezele, plajele și locurile de joacă vor rămâne închise.

Italia: Premierul Giuseppe Conte a anunțat că unele regiuni vor putea implementa mai rapid măsuri de relaxare decât altele. Regiunile conduse de formațiuni de dreapta radicale/extremiste au respins apelul la o relaxare graduală. Calabria, sud-vest, este una dintre regiunile care au sfidat deciziile Guvernului de la Roma, astfel că a decis redeschiderea imediată a barurilor și restaurantelor, cu condiția de a servi clienții doar în spații deschise.

Italia e una dintre țările cele mai afectate de pandemie, cu peste 203.590 de cazuri confirmate și peste 27.680 de decese.

Cehia, în schimb, are puține cazuri, astfel că autoritățile au luat deja unele măsuri de relaxare și vor urma altele pe parcursul lunii viitoare. Guvernul a decis ridicarea restricțiilor de circulație și redeschiderea restaurantelor, iar celelalte activități vor fi relaxate pe 11 și 25 mai. 

În Olanda vor fi redeschise, din 11 mai, școlile primare, centrele de educație specială și grădinițele. Vor putea fi reluate și antrenamentele sportive pentru cei sub 18 ani. 

Premierul Mark Rutte a precizat că se va decide în curând dacă purtarea măștilor va deveni obligatorie în spațiul public. El a spus că cifrele arată că Olanda merge în direcția bună, dar le-a cerut oamenilor să rămână în case ”cât mai mult posibil”, relatează Dutchnews.nl.


Orban: În primă fază vom ridica restricțiile pentru care există cel mai mic risc

Mai mult pe EurActiv »