Președintele CE, Jean-Claude Juncker, i-a îndemnat pe olandezi să nu se opună Acordului de asociere UE-Ucraina. Un vot negativ în aprilie ar putea avea un impact puternic asupra mediului politic și economic de la Kiev.

Un referendum privind Acordul de asociere, aplicat provizoriu de la 1 ianuarie, va avea loc în Olanda pe 6 aprilie, după ce o inițiativă cetățenească, condusă de trei grupuri puternic eurosceptice, a reușit să strângă peste 300.000 de semnături în vederea organizării unei consultări populare pe acest subiect, scrie Euractiv.com.

Experți sunt de părere că organizarea referendumului are mai degrabă legătură cu euroscepticismul olandezilor decât cu o opoziție efectivă față de acordul care ar consolida o mai strânsă cooperare între Bruxelles și Kiev.

Un "nu" olandez "ar putea deschide ușa unei crize continentale", a declarat Juncker într-un interviu acordat cotidianului NRC Daily.

"Să nu transformăm referendumul într-un vot despre Europa", le-a cerut Juncker alegătorilor olandezi. El a adăugat: "Sincer sper că olandezii nu vor vota «nu» din motive care nu au nimic de-a face cu acordul în sine".

Dacă olandezii se vor opune Acordului de asociere, Rusia "ar beneficia cel mai mult", a avertizat șeful CE. 

În cadrul unei vizite în Olanda, în noiembrie 2015, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a salutat acordul, apreciind că semnarea lui reprezintă începutul unei noi ere pentru Ucraina.

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că guvernul său este obligat prin lege să organizeze referendumul. În schimb, fiind un referendum consultativ, autoritățile sunt libere să nu țină cont de rezultat. Consultarea va fi însă urmărită cu atenție, în condițiile în care partidele eurosceptice, inclusiv Partidul Libertății al extremistului Geert Wilders, cresc în sondaje, iar în 2017 au loc alegeri generale.

Un sondaj recent publicat de EenVandaag arată că aproape 75% dintre respondenți au spus că se vor opune Acordului.

Un referendum nerecunoscut de comunitatea internațională a dus la pierderea Crimeei de către Ucraina. Tot din cauza unui referendum Kievul ar putea "pierde Uniunea Europeană”, notează The Economist, referindu-se la consultarea din 6 aprilie.

Ca urmare a votului din Parlamentul European și din Parlamentul ucrainean, Acordul de asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), se aplică provizoriu de la 1 ianuarie 2016.

Pentru a intra pe deplin în vigoare, acordul trebuie să fie ratificat de cele 28 de state membre, proces care poate dura ani.


Ce presupune acordul?


  • Acordul, ratificat de PE în septembrie presupune o asociere politică și comerț liberalizat.
  • UE și Ucraina vor coopera în doemnii precum energia, transportul și educația.
  • Kievul va trebui să implementeze reforme și să respecte principiile democratice, drepturile omului și statul de drept.Va exista o mai mare mobilitate a lucrătorilor
  • Se vor stabili obiective pentru crearea unui regim de circulație fără vize.
  • Va fi fixat un calendar detaliat pentru transpunerea legislației europene în legislația ucraineană.
  • Acordul de Liber Schimb va desființa taxele de import și va interzice alte restricții comerciale, cu excepția unor limitări specifice și a unor perioade de tranziție în domenii ”sensibile”, precum produsele agricole.