Ce schimbă victoria lui Trump pentru războiul dintre Ucraina și Rusia?
„Multe felicitări lui Donald Trump pentru victoria sa impresionantă. Apreciez angajamentul său pentru pace prin forță. Este, de asemenea, angajamentul nostru pentru o pace dreaptă”, spune la cald Volodimir Zelenski, notează Corriere della Sera.
Și fostul președinte și principalul său adversar, Petro Poroșenko, îl felicită pe liderul republican pentru campania sa electorală. Sunt declarații de circumstanță, inevitabile, dar Ucraina se teme puternic că următoarea administrație Trump o va forța să capituleze în fața țintelor Moscovei.
Într-adevăr, în ciuda faptului că păstrează aparențele astăzi, ucrainenii se tem că Trump reprezintă un pericol. Este îngrijorarea lor, dar nu pot face nimic, și pentru că situația militară nu le permite. „Sfatul meu este să nu acordați prea multă atenție rezultatului alegerilor americane. Continuați pe drumul vostru”, a sugerat fostul șef al CIA și cunoscutul general David Petraeus la o conferință recentă, la Kiev. Și așa fac. „Nu pot să cred că un președinte american, indiferent dacă este democrat sau republican, nu contează, poate lăsa dictatura rusă să învingă democrația ucraineană”, a spus șeful biroului prezidențial, Andrei Yermak, pentru „Corriere della Sera”, acum câteva zile.
Diplomații și politicienii care au intervenit, în ultimele ore, pe rețelele de socializare și în instituțiile mass-media naționale insistă să reamintească puterea cooperării dintre ucraineni și republicanii americani în trecut. Sunt mulți cei care subliniază că Trump, în primul său mandat, a garantat trimiterea de arme, după atacul Rusiei din 2014. Dronele americane și bazooka antitanc au făcut posibilă oprirea tancurilor rusești, care se îndreptau spre Kiev, în februarie-martie 2022.
Totuși, este greu de uitat că Trump a declarat recent că, dacă ar fi fost președinte, Putin nu ar fi atacat niciodată, pe 24 februarie 2022. Și acum promite că, de îndată ce va fi ales, va opri războiul. „Cum, în detrimentul ucrainenilor?”, s-au întrebat comentatorii locali. Cea mai recentă întâlnire față în față între Zelenski și Trump din Statele Unite a lăsat mai multe întrebări decât răspunsuri. În urmă cu câteva zile, „Financial Times” a relatat câteva idei pe care s-ar putea baza doctrina Trump pentru Ucraina. Pe scurt: încetarea imediată a focului, lăsarea regiunilor ocupate lui Putin și o pace durabilă negarantată de SUA și NATO, dar garantată de țările europene.
În Ucraina continuă să se creadă că singurii garanți adevărați în războiul cu Rusia sunt americanii și armele lor. Dacă ar lipsi, situația ar fi cu adevărat dificilă, în condițiile în care Putin intenționează să ia oricum Ucraina întreagă.
Fostul ministru ucrainean al Economiei și acum președinte al Școlii de Economie de la Kiev, Timofîi Milovanov, a declarat recent în mod liniștitor că nu trebuie să se creadă că „Trump este așa de rău pentru Ucraina, cum cred mulți”. Potrivit acestuia, orice administrație americană va fi determinată în lunile următoare să încerce să pună capăt războiului cu Rusia. Dar, când Washingtonul își va da seama că Putin va fi gata să mintă și să trădeze pactele pentru a ocupa toată Ucraina, atunci și Trump va fi pregătit să intensifice ajutoarele militare.
Problema rămâne că ucrainenii au suferit zeci de mii de morți, țara este obosită, mai este puțin timp de așteptat ca Trump să-și reelaboreze strategiile față de obiectivele imperiale ale lui Putin.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii