Demiterea a opt miniştri pentru a îmbunătăţi relaţiile Poloniei cu UE nu a convins presa europeană, unele publicaţii apreciind că, în realitate, noile nume din Cabinet nu aduc cu sine o schimbare.

"Omul puternic al Poloniei, Jarosław Kaczyński, pur și simplu a tăiat capetele miniştrilor deosebit de nepopulari și și-a întărit poziția în guvern, fără să intre el însuşi în lumina reflectoarelor sau să-și asume activitatea de zi cu zi a guvernării”, scrie cotidianul german Süddeutsche Zeitung, adăugând că atacurile la adresa independenţei justiţiei vor continua.

Publicaţia reaminteşte că premierul Morawiecki - numit şi el recent - nu a efectuat prima vizită oficială la Berlin sau la Paris, aşa cum era cutuma până acum, ci la Budapesta, pentru a se întâlni cu omologul ungar, Viktor Orban. Ceea ce arată că Varşovia rămâne fermă pe poziţii în conflictul său cu Bruxellesul, asigurându-se, totodată, că va beneficia de votul Ungariei pentru a împiedica activarea "opţiunii nucleare”. 

Restructurarea cabinetului vizează, în principal, liniştirea Uniunii Europene, apreciază publicaţia italiană Il Sole 24 Ore: 

 

"Înainte de a pleca la Bruxelles, premierul Morawiecki a demis unii miniștri anti-europeni. Zbigniew Ziobro a fost confirmat, temporar, ca ministru al Justiției. Dar tocmai din acest motiv mulți observatori sunt sceptici cu privire la numirile făcute. Ei ar putea fi pur și simplu o încercare de a cumpăra timp și de a ascunde adevăratele intenții ale lui Jarosław Kaczyński, liderul controversat al politicii poloneze”.

 

Il Sole 24 Ore notează că, la Bruxelles, Morawiecki a încercat să-l convingă pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că țara sa respectă regulile democrației.

Publicaţia consideră că schimbările au fost făcute în contextul în care Varşovia e preocupată de dezbaterea privind bugetul UE post-2020. Polonia, care a primit cei mai mulți bani în ultimii șapte ani, s-ar putea trezi cu reduceri drastice de fonduri.

Şi Deutsche Welle se întreabă dacă avem de-a face cu o schimbare reală sau e doar o lovitură de PR.

Remanierea neaşteptată ar putea îmbunătăţi imaginea Poloniei în afară, aducând, în acelaşi timp, schimbări şi în plan intern, scrie DW, notând că noii miniştri sunt experţi, nu ideologi precum predecesorii lor.

Deutsche Welle remarcă faptul că remanierea nu pare întâmplătoare, ea venind după ce Comisia Europeană a iniţiat procedura de activare a art. 7, iar mai mulţi oficiali europeni au evocat posibilitatea reducerii fondurilor pentru Polonia.

Ce va face președintele Iohannis?

Aceeaşi publicaţie analizează opţiunile preşedintelui Klaus Iohannis în cazul în care se va ajunge la un vot privind Polonia.

Reamintind că președintele României a luat apărarea Poloniei în vara lui 2016, DW consideră că, între timp, Polonia a făcut chiar o mică concesie solicitărilor venite de la Bruxelles și, prin urmare, #poziția României ar trebui să rămână neschimbată cu atât mai mult cu cât temeiul acelei declarații era imperativul de securitate pe care îl reprezintă situația de pe flancul estic al NATO. (Detalii, aici)