Stabilitatea Balcanilor este importantă pentru Europa și Turcia, a amintit președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, în timpul vizitei sale la Belgrad, unde l-a întâlnit pe șeful statului sârb Aleksander Vucici.

"Când vine vorba de Kosovo și Serbia, am spus că suntem gata să acordăm sprijin în orice fel. Am văzut evoluții pozitive și sper că există o accelerare semnificativă, deoarece Balcanii nu mai pot tolera o astfel de situație", a declarat Erdoğan.

Liderul de la Ankara și-a exprimat speranța ca recentul acord dintre Serbia și Kosovo privind documentele de călătorie să poată merge în direcția stabilității, relatează Euronews Italia.

Controversa a fost rezolvată prin medierea Uniunii Europene. Rămâne problema numerelor de înmatriculare, care au ieșit în prim-plan la 1 septembrie și - chiar și în acest caz - se mai speră să se ajungă la o înțelegere.

Pe fundal rămâne independența declarată de Kosovo în 2008, lucru pe care Belgradul nu intenționează să-l recunoască, precum majoritatea țărilor comunității internaționale. Aleksander Vucici a dat însă asigurări angajamentul sârbilor pentru stabilitatea în regiune.

"Am vorbit despre probleme importante, despre stabilitatea regiunii, despre cât de importantă este păstrarea păcii și am subliniat necesitatea de a păstra integritatea Bosniei și Herțegovinei în conformitate cu acordurile de la Dayton, care prevăd Republica Srpska în Bosnia Herțegovina".

Turcia participă și finanțează construcția autostrăzii care leagă Belgradul de Pristina.

Finalizarea infrastructurii face parte, de asemenea, din dorințele Bruxellesului, care monitorizează îndeaproape regiunea.

Șantierul se desfășoară conform programului, așa cum a subliniat Aleksandar Medjedovici (DEIK).

"Finanțarea proiectului a fost asigurată de mai multe părți, nu numai de Turcia, ci și de Serbia și Bosnia Herțegovina, iar conform rapoartelor privind stadiul lucrării, totul decurge conform planului și la termen".

Conflictul ucrainean a crescut nevoia de a stabiliza Balcanii de Vest.

Vineri, trimisul special al Uniunii Europene este la Priștina.

Vizita lui Erdoğan la Belgrad face parte dintr-un turneu mai amplu în regiunea balcanică; marți a fost în Bosnia, iar joi în Croația pentru a inaugura o moschee.

Sursa: RADOR