Atacurile din Daghestan catalogate "teroriste" de către Moscova au făcut cel puțin 16 morți, inclusiv un preot și ofițeri de poliție, scrie Le Point.

Zi neagră în Rusia după o serie de atacuri "teroriste". Bărbați înarmați au atacat duminică sinagogi și biserici ortodoxe din Caucazul rusesc, ucigând 16 persoane, inclusiv un preot și ofițeri de poliție, au declarat autoritățile. Mai multe persoane au fost rănite. Două sinagogi au fost arse în atacuri etichetate ca fiind "teroriste" de către Moscova.

Ce s-a întâmplat? 

Atacurile au avut loc în capitala republicii ruse Daghestan, Mahacikala, și în orașul de coastă Derbent. Acestea au vizat "două biserici ortodoxe, o sinagogă și un punct de control al poliției", a anunțat Comitetul Antiterorism din Rusia, citat de agenția Ria Novosti.

Reprezentanții evreilor, inclusiv Congresul Evreiesc din Rusia, au declarat că a fost atacată și o a doua sinagogă.

Sinagogile din Derbent și Mahacikala au fost arse, potrivit președintelui consiliului public al comunităților evreiești din Federația Rusă, Boruch Gorin. Imagini publicate de presa rusă au arătat o clădire în flăcări, prezentată ca o sinagogă.

În alte videoclipuri, împușcături au putut fi auzite pe străzile din Mahacikala, unde a fost desfășurată o mare forță de poliție. Autenticitatea acestor imagini nu a putut fi verificată imediat de AFP.

De asemenea, indivizi înarmați au deschis focul asupra unui vehicul în care se aflau ofițeri de poliție, rănindu-l pe unul dintre ei, în Sergokala, un sat situat între Mahacikala și Derbent, a mai precizat Ministerul local de Interne pentru agențiile de presă ruse.

Care este bilanțul 

Un preot din Biserica Ortodoxă Rusă în vârstă de 66 de ani a fost ucis în Derbent, au declarat autoritățile. Moartea a 15 polițiști a fost anunțată și de Ministerul de Interne din Daghestan. Autoritățile au spus ulterior că un ofițer al Gărzii Naționale a murit și un alt ofițer de poliție a decedat în uma rănilor suferite. 

Cum au reacționat autoritățile? 

Comitetul rus anti-terorism a anunțat luni seara încheierea "fazei active" a operațiunii antiteroriste de la Derbent și a indicat că doi atacatori au fost uciși. De asemenea, forțele de ordine au "eliminat patru atacatori în Mahacikala", potrivit Ministerului de Interne din Daghestan. Comisia de Investigații Rusă a indicat că a deschis o anchetă penală pentru "acte teroriste", fără a oferi alte detalii.

Liderul Daghestanului, Serghei Melikov, a declarat că "oameni necunoscuți au încercat să destabilizeze societatea".

De ce este vizat Daghestanul? 

Nu există nicio dovadă care să determine stabilirea motivațiilor sau a identității autorilor acestor atacuri, care par a fi coordonate. Daghestanul este o regiune predominant rusă musulmană, învecinată cu Cecenia, aproape de Georgia și Azerbaidjan. Operațiuni antiteroriste sunt anunțate în mod regulat acolo de autoritățile ruse.

În octombrie, pe aeroportul din Mahacikala au izbucnit revolte ostile Israelului. O mulțime de oameni invadase asfaltul acestuia, pe fondul tensiunilor din întreaga lume legate de conflictul dintre Israel și Hamas, când aterizase un avion din Israel.

Rusia a fost vizată de mai multe ori de atentate și atacuri revendicate de organizația jihadistă Statul Islamic (ISIS), chiar dacă influența sa rămâne limitată în țară. În martie, un atac la Crocus City Hall, în suburbiile Moscovei, a provocat moartea a peste 140 de persoane. A fost revendicat de ISIS în Khorasan, o ramură afgană a organizației teroriste.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA