Comisia Europeană a sesizat luni Curtea de Justiție a UE cu o acțiune împotriva Poloniei din cauza încălcărilor principiului independenței judiciare generate de noua lege poloneză privind Curtea Supremă.

Comisia Europeană își menține poziția potrivit căreia legea poloneză privind Curtea Supremă este incompatibilă cu dreptul Uniunii Europene întrucât aduce atingere principiului independenței judiciare, inclusiv principiului inamovibilității judecătorilor.

Executivul de la Bruxelles a avut numeroase discuții cu autoritățile poloneze pe marginea acestei legi, dar Varșovia și-a menținut poziția.

Conform unui comunicat, Comisia consideră că Polonia nu își îndeplinește obligațiile care îi revin în temeiul articolului 19 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, coroborat cu articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Prin noua lege adoptată de Polonia, se reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă de la 70 la 65 de ani, existând astfel riscul ca 27 dintre cei 72 de judecători ai acestei instanțe să fie forțați să iasă la pensie. Măsura o vizează și pe prim-președinta Curții Supreme, al cărei mandat de șase ani, prevăzut în Constituție, ar urma să se încheie înainte de termen.

Potrivit legii, care a intrat în vigoare la 3 aprilie 2018, judecătorii actuali vizați de reducerea vârstei de pensionare au posibilitatea de a solicita o prelungire a mandatului de către președintele polonez, care poate fi acordată pentru o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată.

Comisia reproșează faptul că nu au fost stabilite criterii clare pe care să se întemeieze decizia președintelui și nu este disponibilă nicio cale de atac în cazul în care solicitarea este respinsă. Singura garanție propusă de autoritățile poloneze este consultarea neobligatorie a Consiliului Național Judiciar, organism care este, în prezent, constituit într-un mod care încalcă standardele europene referitoare la independența sistemului judiciar, în opinia CE.

La 2 iulie 2018, Comisia a trimis autorităților poloneze o scrisoare de punere în întârziere referitoare la Legea privind Curtea Supremă, urmată, la 14 august 2018, de un aviz motivat.

În ambele ocazii, răspunsurile autorităților poloneze nu au reușit să atenueze preocupările de natură juridică ale Comisiei.

Punerea în aplicare a contestatului regim de pensionare pentru judecătorii Curții Supreme din Polonia este în prezent accelerată și creează un risc de prejudiciu grav și ireparabil pentru independența sistemului judiciar din Polonia, și, prin urmare, pentru ordinea juridică a Uniunii. Independența instanțelor naționale este esențială pentru funcționarea cooperării judiciare între statele membre ale UE și, în special, pentru funcționarea mecanismului trimiterii preliminare în temeiul articolului 267 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene.

Prin urmare, Comisia a trecut la etapa următoare a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și a decis să trimită cazul în fața Curții de Justiție a UE. În aceeași cerere, Comisia a decis, de asemenea, să solicite Curții de Justiție să dispună măsuri provizorii, astfel încât Curtea Supremă a Poloniei să fie repusă în situația în care se afla înainte de 3 aprilie 2018, data la care au fost adoptate legile noi în litigiu. Totodată, Comisia a solicitat Curții de Justiție să soluționeze cauza în procedură accelerată, pentru ca hotărârea definitivă să fie pronunțată în cel mai scurt timp posibil.