Joachim Gauck, a spus, referindu-se la criticile aduse NATO de Steinmeier, că uneori politicienii fac declarații gândindu-se la cum ar putea fi creat un climat mai favorabil în discuțiile cu Moscova, dar asta nu înseamnă o abatere de la tratate.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a criticat, într-un interviu acordat tabloidului Bild, politica NATO față de Rusia, apreciind-o dreptă ”războinică”. 

”Ceea ce ar trebui să evităm astăzi este să inflamăm situația cu strigăte războinice și zăngănit de săbii. (...) Se înșeală cine crede că se creează mai multă securitate în Alianță cu parade simbolice de tunuri, în apropierea frontierelor în est", a susținut șeful diplomației germane, în interviul publicat duminică.

Întrebat dacă poziția exprimată de ministrul de Externe va fi susținută și la summitul NATO de la Varșovia, Joachim Gauck a dat asigurări că nu vrea să se eschiveze, dar a subliniat că Guvernul german ”își asumă responsabilitățile declarate”, fără niciun fel de rezerve.

”Când politicieni de vârf fac declarații și se gândesc cam cum am putea crea un climat al discuțiilor mai favorabil, mă refer la relația cu Moscova, nu înseamnă că, concomitent, ne-am îndepărta de ceea ce înseamnă tratatele pe care le-am semnat, lucru de la sine înțeles de noi, germanii”, a afirmat președintele Gauck, aflat în vizită de stat în România, adăugând că, în ultimele luni, Germania a demonstrat că securitatea partenerilor din Estul Europei este ”foarte importantă” pentru ea.

”Germania va juca în viitorul apropiat un rol foarte important militar în Lituania și, sigur, în cadrul propriei funcțiuni este parte a strategiei pentru partenerii noștri estici. Vă rog să vedeți lucru acesta în contextul celor exprimate de colegii mei politicieni. Nimeni, nici în sud, nici în est, nu ar trebui să aibă îndoieli legate de capacitatea și funcționabilitatea NATO. S-ar putea ca, din când în când, să existe enunțuri diferite dintr-o parte sau alta, dar cu toții de ce avem NATO, de ce suntem și trebuie să fim prompți atunci când este nevoie să ne apărăm. Trebuie să aveți încredere, noi, germanii nu vom pune sub semnul întrebării acest lucru”, a mai spus Gauck.

La rândul său, întrebat dacă România se simte părăsită în contextul declarației lui Steinmeier, președintele Klaus Iohannis a declarat că românii nu se simt singuri.

”Dimpotrivă, ne simțim foarte bine sprijiniți de aliații din NATO. Nu voi comenta spusele domnului ministru federal de Externe Steinmeier, domnia sa va clarifica această poziție și, cu siguranță, diplomații germani vor duce mesajul clarificator mai departe. Însă, este evident că la summitul de la Varșovia, NATO va trebui să ia niște decizii care, pe de-o parte, sunt foarte clare, pe de altă parte, e nevoie de decizii care definesc NATO pentru viitor”, a precizat șeful statului.

El a subliniat că membrii NATO din flancul estic așteaptă să fie considerați ”aliați egali”, iar acest flanc să fie consolidat.  

”Evident că nu dorim acest lucru în detrimentul flancului sudic, dar dorim să se aplice două principii pe care le folosește NATO în ultima vreme tot mai des în explicații. Unul este principiul de bază al NATO, „28 pentru 28”, iar celălalt este principiul apărării „360 de grade”, adică se acordă importanță întregului spectru de amenințări posibile”, a explicat Klaus Iohannis.

Scandal în coaliție în urma declarației lui Steinmeier

La Berlin, declarația lui Frank-Walter Steinmeier a provocat scandal în cadrul coaliției guvernamentale.

Relațiile dintre Germania și Rusia sunt departe de a se detensiona și, în mod ironic, declarația șefului diplomației ar putea complica și mai mult situația, în opinia unor politicieni din CDU. 

Norbert Röttgen, expert CDU în politică externă, vede în afirmația lui Steinmeier "o acuzație scandaloasă". Colegul său Jürgen Hardt nu exclude faptul ca declarația să provoace ”neînțelegeri în cadrul NATO”.