Jafuri și agresiuni asupra femeilor: După incidentele din Köln, ministrul german al Justiției, Heiko Maas, a cerut informații complete asupra faptelor. Presa relatează despre incidente similare, de mai mici dimensiuni, la Hamburg și Stuttgart.

UPDATE 18:12

Cancelarul german, Angela Merkel, și-a exprimat indignarea față de incidente și a cerut măsuri legale ferme.

"Trebuie făcut tot posibilul pentru a-i identifica pe vinovați cât mai rapid și pentru a-i pedepsi, indiferent de originea lor", a declarat Merkel, potrivit unui comunicat.

Spiegel Online precizează că Merkel a fost informată de către primarul din Köln despre rezultatele reuniunii de urgență.

Și ministrul german de Interne, Thomas de Maizière, a calificat atacurile drept "dezgustătoare și inacceptabile" și a cerut ”acțiuni ferme” împotriva autorilor.

Ministrul a a avertizat asupra faptului că aparenta participare la incidente a unor imigranți nu trebuie să arunce ”o suspiciune generală” asupra refugiaților care au căutat protecție în Germania.

Spiegel Online notează că partidele de extremă dreapta, precum NPD, și dreapta populistă AfD au exploatat incidentele pentru a crea o atitudine defavorabilă față de refugiați. Președintele AfD, Frauke Petry, a vorbit despre ”consecințele oribile ale politicii catastrofale de migrație și azil”.

De altfel, primarul Henriette Reker a declarat că poliția nu deține niciun fel de dovezi că ar fi vorba refugiați.

Potrivit poliției, circa 1.000 de bărbați beți s-au adunat, de Revelion, în fața Gării Centrale din Köln. Din această mulțime s-au desprins mai multe grupuri care au hărțuit și jefuit femeile care treceau prin zonă. Mai multe femei, citate de publicația locală Kölner Stadt-Anzeiger, au povestit cum au fost agresate sexual. O femeie ar fi fost violată. Astfel de incidente ar fi avut loc și în Hamburg, în apropiere de strada Reeperbahn, și în Stuttgart. 

Șeful sindicatului polițiștilor din Renania de Nord-Westfalia (NRW), Plickert Arnold, a declarat că autorii se aflau în stare de ebrietate, iar unul dintre ei a hărțuit o polițistă în civil. Referindu-se la autorii din noaptea de Revelion, ministrul de Interne din NRW, Ralf Jäger, a vorbit despre "grupuri de bărbați din Africa de Nord” care ar fi fost ”organizate”. El a afirmat că tineri nord-africani sunt de câteva luni în atenția poliției, fiind suspectați de furturi și jafuri în zona Gării Centrale și a Domului.

Poliția a afirmat că ipoteza actuală a anchetei este că agresiunile erau menite să mascheze furturi de telefoane și portofele. În prezent sunt suspectate 40 de persoane, despre care poliția afirmă că se cunosc între ele și că ar fi comis mai multe infracțiuni în cartierele „de petrecere” din Köln. Informația a fost furnizată la cererea ziarului Kölner Stadtanzeiger.

Același ziar scrie că, în declarația furnizată de poliție, se specifică în mod clar: „Indiciile prezente ne duc în mod clar în direcția unor făptași cunoscuți de poliție și cu intensitate mare a infracțiunilor”. Acesta este răspunsul la întrebarea dacă faptele au fost comise de refugiați.

Despre autorii incidentelor din Hamburg și Stuttgart nu există decât informații ale martorilor, care susțin că aceștia păreau a fi nord-africani sau arabi.

Până acum, 90 de femei au depus plângere după incidentele din Köln, dar cifra ar putea crește. În Hamburg ar fi vorba de 10 cazuri, iar în Stuttgart nu a fost depusă nicio plângere momentan. 

Șeful poliției din oraș, Wolfgang Albers, a subliniat că nu se poate vorbi de 1.000 de autori în cazul incidentelor, ci de infracțiuni comise de unii dintre membrii grupului.

"Faptul că există 90 de plângeri penale, nu înseamnă în mod automat că este vorba de 90 de autori”, a mai spus el.

Comisarul-șef Günther Korn declara, pentru Spiegel TV, în vara anului 2014, că astfel de jafuri reprezintă ”o imensă problemă de securitate” în orașul de pe Rin. "În Köln avem 12.000 de infracțiuni anual", cu 5.000 mai mult față de 2007, spunea Korn atunci.

De vină sunt și sancțiunile mici pentru astfel de infracțiuni.  

Primarul din Köln, Henriette Reker, a convocat o reuniune de urgență pentru marți după-amiază, la care vor participa și reprezentanți ai poliției federale și locale. 

Ministrul federal al Justiției, Heiko Maas, a declarat că incidentele din Köln nu vor fi tolerate. "Aceasta este, evident, o dimensiune complet nouă a crimei organizate", a declarat Maas, adăugând că infractorii trebuie "să fie identificați și trași la răspundere", relatează Spiegel Online.

Și ministrul Familiei, Manuela Schwesig, a cerut ca autorii, ”indiferent de originea și religia lor”, să fie identificați rapid și să suporte consecințele acțiunilor lor. 

În acest moment, autoritățile au început deja pregătirile de securitate pentru Carnavalul Renan, care se încheie în luna februarie cu o petrecere uriașă, la care sunt așteptați să participe câteva sute de mii de oameni.